Градски завод на Пролећном фестивалу здравља 2019.

фестивал здравља 2019Овогодишњи, 19. по реду, Пролећни фестивал здравља одржан је 27. и 28. марта 2019. године у Београду, у Дому Војске Србије под слоганом „Мисли раније, бирај здравије”.

Фестивал је одржан под покровитељством компаније „Роса“, као генералног спонзора и специјалних спонзора: „Галеника“ и „Макси“. Републичке и градске институције, као и бројне организације из области медицине, пружиле су подршку овом догађају: Министарство здравља Републике Србије, Секретеријат за здравство Града Београда, Фармацеутска комора Србије, Лекарска комора Србије, Агенција за лекове и медицинска средства Србије, Привредна комора Србије, Црвени крст Србије.

Градски завод за јавно здравље је, у складу са дугогодишњом традицијом, и овог пута узео активно учешће на овој репрезентативној градској манифестацији. На штанду Завода, током два дана трајања Фестивала, у улози домаћина су били стручњаци из свих делатности Завода. У разговорима са грађанима покренут је широк спектар тема од јавноздравственог значаја, које се непосредно тичу очувања и унапређења здравља свих наших суграђана.

фестивал здравља 2019

Заинтересованим грађанима је, поред индивидуалног саветовања, подељено више хиљада примерака здравствено-промотивног и едукативног материјала, са разноврсним садржајем из области промоције здравља и превенције болести.

Имајући у виду познате стопе оболевања и најчешћих узрока смрти у нашој популацији, не чуди што су посетиоци највише интересовања показали за могућност превенције повишеног крвног притиска и дијабетеса. Ова прилика је искоришћена да им се посебно укаже на велики значај усвајања здравих стилова живота, попут редовне физичке активности и правилне и избалансиране исхране у циљу регулисања телесне тежине и одржавања оптималне метаболичке равнотеже. Посебно је истицано избегавање штетних навика попут пушења и/или конзумирања алкохола, као неприкосновених мера превенције ових хроничних незаразних болести.

фестивал здравља 2019

Уз то, наглашена је важност одлазака код изабраног лекара и редовних превентивних прегледа ради спречавања, раног откривања и благовременог лечења свих превентабилних болести, где веома значајно место заузимају и малигна обољења. У складу са обележавањем марта као Националног месеца борбе против рака, посетиоцима Фестивала су, као адекватна подршка усменим саветима и упутствима, дељени едукативни лифлети посвећени превенцији три најчешћа малигнитета у нашој популацији - рака дојке, грлића материце и дебелог црева, за које се у појединим здравственим установама од 2012. године спроводи програм организованог скрининга, на шта је грађанима такође указано.

фестивал здравља 2019

Грађани су показивали интересовање и за области правилне исхране, припремања хране и избора намирница. 

Пуно интересовања и питања присутних је било усмерено ка ефикасним мерама превенције и препознавању симптома заразних болести карактеристичних за наше поднебље, попут трихинелозе, салмонелозе, лајмске болести и грипа.

фестивал здравља 2019

Пролећни фестивал здравља био је традиционално добро подржан од стране водећих националних и локалних медијских кућа.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351