Светски дан менталног здравља - 10. октобар 2023.

svetski dan mentalnog zdravljaСветски дан менталног здравља обележава се сваке године 10. октобра са циљем подизања свести о различитим аспектима менталног здравља широм света и мобилисањем општих напора у подршци менталном здрављу.

Светски дан менталног здравља 2023. године представља прилику да се људи и заједнице уједине иза овогодишње теме „Ментално здравље је универзално људско право“, како би унапредили знање, подигли свест и покренули акције које промовишу и штите ментално здравље сваког појединца, као универзално људско право.

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ЈЕ ОСНОВНО ЉУДСКО ПРАВО! Свака особа на свету има право на највиши могући стандард менталног здравља. Ово укључује право на заштиту од фактора ризика по ментално здравље, право на доступну, приступачну, прихватљиву и квалитетну негу, као и право на слободу, независност и укључивање у заједницу.

ДОБРО МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ЈЕ САСТАВНИ ДЕО НАШЕГ УКУПНОГ ЗДРАВЉА И БЛАГОСТАЊА! Добро ментално здравље нам омогућава да се носимо са изазовима, повежемо са другима и напредујемо током читавог живота. Оно је од виталног значаја и заслужује да буде признато и поштовано. Ментално здравље и благостање су од суштинског значаја за уживање у добром и смисленом животу. Ипак, свака осма особа на свету суочава се са менталним здравственим проблемима, који могу утицати на њихово физичко здравље, емоционалне и социјалне интеракције са другима, као и на целокупни квалитет њиховог живота.

СВАКО ИМА ПРАВО НА ПРИСТУП КВАЛИТЕТНОЈ ЗАШТИТИ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА! Пошто је ментално здравље универзално људско право, сви имамо право на приступ квалитетном третману који задовољава наше потребе и поштује наша права током читавог живота. Нарушено стање менталног здравља никада не би требало да буде разлог за лишавање људских права. Међутим, широм света, људи са менталним здравственим проблемима су и даље често изложени кршењу основних људских права- многи су искључени из живота у заједници и дискриминисани, док велики број нема приступ адекватној здравственој заштити која им је неопходна.

СТИГМАТИЗАЦИЈА И ДИСКРИМИНАЦИЈА ОСОБА СА ПОРЕМЕЋАЈИМА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА НЕ БИ СМЕЛЕ ДА ПОСТОЈЕ! Свако има право да живи свој живот без стигме и дискриминације у свом радном или животном окружењу.

СВАКА ОСОБА ИМА ПРАВО ДА ЖИВИ НЕЗАВИСНО И ДА БУДЕ УКЉУЧЕНА У ЗАЈЕДНИЦУ! Сви људи морају имати приступ адекватним услугама подршке менталном здрављу, као и приступ образовању, остваривању прихода, могућностима становања и социјалној подршци да би живели самостално и били укључени у своје заједнице.

КВАЛИТЕТНЕ УСЛУГЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА И ПОДРШКА У ЗАЈЕДНИЦИ СУ ОД КЉУЧНЕ ВАЖНОСТИ! Од виталног је значаја осигурати да свако може имати приступ услугама менталног здравља и подршке у заједници. Такође, приступ подршци и ресурсима за очување и унапређење менталног здравља у детињству може направити стварну разлику у здрављу и добробити младих људи и одраслих особа у каснијем животу, и њега треба промовисати као приоритет у свим земљама.

ПРЕПОЗНАВАЊЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА КАО УНИВЕРЗАЛНОГ ЉУДСКОГ ПРАВА ОСНАЖУЈЕ ЉУДЕ ДА СЕ ЗАЛАЖУ ЗА СВОЈА ПРАВА И ПРАВА ЊИХОВИХ БЛИЖЊИХ! Ако људи нису свесни својих људских права, нису у стању да се за њих залажу.

БРИГУ О ДРУГИМА ЗАПОЧНИТЕ БРИГОМ О СЕБИ... ЗДРАВИМ НАЧИНОМ ЖИВОТА ЧУВАЈТЕ И УНАПРЕДИТЕ ВАШЕ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ !
 
О начинима како да очувате и унапредите своје ментално здравље и изборите се са стресом на прави начин можете се детаљније информисати у нашој брошури: „Стратегије животног стила у управљању стресом“.

mentalno zdravlje 2023. poster


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351