За здраво лето - како унапредити ментално здравље

mentalno zdravlje 2022.Чињенице и савети за здраво лето

Чињеница број 1: Повећана анксиозност може бити изазвана топлим временом.
Физички симптоми као што су знојење, навала топлоте, бол или нелагодност у грудима, вртоглавица, мучнина, могу се појавити током лета.

Савет: У случају велике врућине и високе влажности ваздуха останите у затвореном уз адекватну хидратацију. Уколико имате проблеме са анксиозношћу, разговарајте са здравственим радницима.

Чињеница број 2: Боравак на отвореном има многе здравствене предности - одличан је начин за дружење, смањује изолацију и побољшава ментално здравље.

Правилно излагање сунчевој светлости обезбеђује довољну количину витамина Д, умањује анксиозност, побољшава пажњу и доприноси бољем спавању.

Савет: Одличан циљ за здраво лето је најмање 150 минута аеробне физичке активности сваке недеље.

Ово у просеку износи 30 минута дневно, 5 дана у недељи. Редовно вежбање смањује ниво анксиозности и поправља расположење.

Организујте догађаје и окупљања са пријатељима, породицом, рођацима, који укључују и физичку активност (шетња оближњом стазом, тимске игре, пливање итд.). Такође, и радне активности и помоћ у обављању физичких послова могу бити испуњавајуће и благотворно утицати на ментално здравље.

Искористите ово лето да се окушате у нечем новом - планинарењу, баштованству, вежбама или плесу на отвореном, фотографији. Не само да ће вас заокупити, већ ћете можда пронаћи и нову страст.

Чињеница број 3: Иако друштвено поређење може бити корисно за мотивисање позитивних промена, у неким случајевима може постати штетно за ментално здравље.

Лето може бити посебно изазовно када је у питању друштвено поређење нпр. са онима који имају „савршено“ тело на плажи, активан друштвени живот, сјајне авантуре и луксузне одморе. Поређење са другима може допринети нездравим обрасцима или поремећајима исхране, лошем самопоштовању и депресивним осећањима.

Савет: Покушајте да поставите реалне циљеве и избегнете поређења са другима.

Одмор не мора да буде дугачак а путовања далека - и кратак одмор може да вам помогне да се ослободите стреса, поправите расположење, смањите анксиозност и побољшате опште благостање.

Чињеница број 4: Здрава исхрана утиче на физичко и на ментално здравље.

Неке од предности здраве исхране су снажнији мишићи, чвршће кости, бољи имунитет, боље варење и постизање и одржавање одговарајуће телесне тежине. Поред тога, храна утиче и на расположење.

Савет: Искористите свеже сезонске намирнице – богат је избор воћа и поврћа.

Храна богата омега-3 масним киселинама је добар избор за расположење (лосос, ланене и чиа семенке, соја). Избегавајте висококалоричне, слатке и масне посластице.

Чињеница број 5: Топлота и алкохол могу бити опасна комбинација!

У овим ситуацијама не само да постоји већи губитак течности услед обилнијег знојења, већ се јавља и додатни губитак течности са чешћим мокрењем и дехидратацијом услед конзумирања алкохолних пића. Ова комбинација може довести до дехидратације или топлотног удара.

Савет: Избегавајте употребу алкохола (посебно у врућим данима) и узимајте довољно воде. Користите свеже исцеђене напитке од воћа и поврћа.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351