Ментално здравље као приоритет

nedelja javnog zdravlja cetvrtakУ данашње време, услед интензивних промена којима смо изложени у окружењу, великог броја обавеза и брзог начина живота често се догађа да сопствене потребе ставимо на последње место и заборавимо да је поред физичког, ништа мање важно и наше ментално здравље.

Сви изазови савременог доба, у последње време и пандемија COVID -19, различито утичу на појединце - можемо да се осећамо узнемирено, уморно, да будемо анксиозни или да имамо било које друго осећање или симптом који прати стрес - немогућност концентрације, недостатак мотивације, осећај усамљености, али и физичке реакције у виду различитих гастроинтестиналних тегоба, главобоље, стезања у грудима итд. Депресија, патолошка анксиозност и други поремећаји менталног здравља могу утицати на способност функционисања у свакодневном животу, као што може утицати и дијабетес или неко кардиоваскуларно обољење. У свету, свака десета особа живи са неким поремећајем менталног здравља. Из наведених разлога, неопходно је дати приоритет менталном здрављу како би, поред личног, побољшали и опште благостање.

 
mentalno zdravlje


Ево савета који вам могу помоћи да унапредите своје ментално здравље:

1.    Покрените своје тело. То је одличан начин за ослобађање нагомилане енергије и смањење нивоа хормона стреса попут адреналина и кортизола. Чак и релативно кратки периоди физичке активности могу имати позитиван утицај. Било да је у питању шетња, вожња бициклом, рад у башти или друга активност посветите јој се у потпуности, удаљите се од екрана и „искључите“ бар на неко време из окружења које очекује да сте „увек укључени и доступни“.

2.    Довољно спавајте и одмарајте се. Спавање утиче на наше физичко и ментално здравље, а  када смо превише заузети или под стресом често долази до поремећаја спавања. Немојте заборавити да довољно сна окрепљује организам.  

3.    Храните се правилно. Свакодневно конзумирање здравих и хранљивих намирница уз адекватан режим исхране може учините да се осећамо боље. Здрава исхрана подиже ниво енергије, одржава наше тело здравим и има позитиван утицај на ментално здравље.

4.    Пронађите начин да се одвојите од стреса. Када анксиозност расте, може вам бити тешко да мислите на било шта друго. Међутим, упражњавање активности које помажу да се психички изместите од стреса попут јоге, медитације или вођења дневника може вам помоћи да се опустите и средите мисли.

5.    Дајте приоритет времену за опуштање на исти начин на који бисте дали приоритет неким пословним обавезама.  Одвојите време за ствари у којима уживате. Немојте их одлагати.

6.    Негујте добре односе и повежите се са другима. Повезаност са другима је оно што нас изграђује и одржава јаким. Бити део групе и делити заједничка интересовања пружа осећај припадности - информишите се о спорту, музици, волонтерским или друштвеним активностима на локалном нивоу.

7.    Изградите самопоуздање. Учење побољшава менталнe способности, а прихватање нових изазова може допринети самопоуздању. Научите нешто ново и негујте оно у чему сте добри.

8.    Осећајте се удобно у својој кожи. Свако је јединствен. Знајте ко сте и шта вас чини срећним. Будите поносни на себе.

9.    Идентификујте знаке упозорења, на пример, дрхтање руку, стезање у грудима и узнемиреност могу бити знаци стреса или анксиозности. Препознавање симптома може помоћи да направите први корак у решавању проблема.

10.    Потражите помоћ када вам је потребна. Свима је потребна подршка с времена на време. Разговор са чланом породице, пријатељем, особом од поверења може донети велико олакшање.

11.    Знајте када да потражите стручну помоћ. Када се симптоми не могу „обуздати“, време је да потражите стручну помоћ од стране здравствених радника и сарадника. Немојте одлагати.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351