Светски дан здравља - 7 април 2024.

dan zdravljaСваке године, 7 априла - на дан оснивања Светске здравствене организације, међународне организације основане са визијом да сваки појединац има право да оствари највиши могући ниво здравља, обележава се Светски дан здравља, као глобална платформа за подизање свести о здравственим питањима и мобилисање напора за промовисање здравијег живота.

У данашње време, широм света, право на здравље милиона људи бива све више угрожено. Бројни конфликти и природне катастрофе чија се учесталост протеклих година знатно повећала, разарају животе, узрокују смрт, бол, глад и психички стрес великом броју људи. Сагоревање фосилних горива покреће климатску кризу и одузима нам право да удишемо чист ваздух, а загађење ваздуха у затвореном и на отвореном на сваких 5 секунди одузме по један живот.

Иако је СЗО утврдила да најмање 140 земаља у свету у својим уставима признаје здравље као људско право, незанемарљив број држава још увек не доноси или не спроводи законе како би осигурале да њихово становништво има и остварује право на приступ здравственим услугама. Ово поткрепљује чињеница да 2021. године најмање 4,5 милијарди људи - више од половине светске популације - није било у потпуности покривено основним здравственим услугама.

У циљу одговора на ове врсте изазова, ове године глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом Моје здравље, моје право”.

dan zdravlja
Извор: www.who.int/campaigns/world-health-day/2024

Ова тема наглашава основни принцип да свако, без обзира ко је и где живи, има право да постигне највиши стандард здравља, да има приступ квалитетним здравственим услугама, образовању и информацијама, као и безбедној води за пиће, чистом ваздуху, доброј исхрани, квалитетном становању, пристојним условима рада и животне средине и слободи од дискриминације.

Пандемија вируса КОВИД-19 претходних година је додатно истакла критичну важност здравља за појединце и заједнице широм света, као и постојеће здравствене диспаритете и рањивости, истовремено наглашавајући потребу за отпорним здравственим системима који могу ефикасно да одговоре на кризе.

Док настављамо да се суочавамо са различитим глобалним изазовима, Светски дан здравља служи као подсетник на важност давања приоритета здрављу и улагања у стратегије које промовишу једнакост и укљученост сваког појединца о бригу о здрављу.

Људска здравствена права су основна права која осигуравају појединцима приступ здравственим услугама, информацијама и ресурсима неопходним за постизање и одржавање доброг здравља. Ова права су често садржана у међународним споразумима, као што су Универзална декларација о људским правима и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима.

Нека од кључних људских здравствених права укључују:

ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ: Ово основно право признаје да свако има право на највиши могући стандард физичког и менталног здравља. Обухвата приступ здравственим услугама, објектима, добрима и информацијама неопходним за постизање и одржавање доброг здравља.

ПРАВО НА МЕДИЦИНСКУ НЕГУ: Појединци имају право на благовремену и одговарајућу медицинску негу без дискриминације, без обзира на факторе као што су раса, етничка припадност, пол, социоекономски статус или географска локација. Ово укључује приступ превентивним, куративним и рехабилитационим здравственим услугама, као и основним лековима и медицинским потрепштинама.

ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Појединци имају право на приступ тачним и свеобухватним информацијама о питањима везаним за здравље, укључујући превентивне мере, могућности лечења и доступне здравствене услуге. Приступ здравственим информацијама је од суштинског значаја за доношење информисаних одлука о свом здрављу.

ПРАВО НА ПРИВАТНОСТ И ПОВЕРЉИВОСТ: Пацијенти имају право на приватност и поверљивост у здравственим установама. Ово укључује заштиту личних здравствених информација и право на пристанак на медицински третман и откривање медицинских информација.

ПРАВО НА УЧЕШЋЕ У ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА У ВЕЗИ СА ЗДРАВЉЕМ: Појединци имају право да учествују у одлукама које утичу на њихово здравље, укључујући одлуке о политици здравствене заштите, програмима и истраживањима. Ово укључује право да буду укључени у планирање, имплементацију и евалуацију здравствених услуга које с еодносе на њихово здравље

ПРАВО НА НЕДИСКРИМИНАЦИЈУ: Сви појединци имају право на приступ здравственим услугама и бенефицијама без дискриминације на основу фактора као што су раса, етничка припадност, религија, пол, године, инвалидитет, сексуална оријентација или социоекономски статус.

ПРАВО НА БЕЗБЕДНЕ УСЛОВЕ РАДА: Радници имају право да раде у срединама које не представљају ризик по њихово здравље и безбедност. Ово укључује заштиту од професионалних болести и опасности, приступ сигурносној опреми и правичну надокнаду у случају повреда или болести на раду.

ПРАВО НА АДЕКВАТНУ ИСХРАНУ: Свако има право на приступ довољној количини безбедних и хранљивих намирница које задовољавају нутритивне и енергетске потребе за здрав живот. Ово право је од суштинског значаја за спречавање потхрањености и унапређење општег благостања.

ПРАВО НА ЧИСТУ ВОДУ И АДЕКВАТНЕ САНИТАРНЕ УСЛОВЕ: Приступ чистој води и санитарним објектима је од кључног значаја за одржавање доброг здравља и спречавање ширења болести које се преносе водом. Појединци имају право на сигурну воду за пиће и адекватне санитарне услуге.

ПРАВО НА АДЕКВАТНО СТАНОВАЊЕ: Адекватан смештај је од суштинског значаја за заштиту здравља и благостања појединаца. Ово право укључује приступ безбедном смештају који обезбеђује заштиту од опасности и позитивно утиче на псухофизичко здравље.

Ова права су међусобно повезана, међусобно се оснажују и употпуњују, чинећи основу свеобухватног оквира за унапређење здравља и обезбеђивање здравог и достојанственог живота сваком појединцу. Одржавање и заштита ових права је од суштинског значаја за изградњу здравијег и праведнијег друштва.

УЗ ПРАВА ИДУ И ОБАВЕЗЕ...

Треба имати у виду да је здравље наше основно људско право, али и обавеза- према себа и својим ближњима, и стога свако од нас треба да уради све што је у његовој могућности да сачува или побољша своје здравље.

      Како бринути о свом здрављу ?

  ♦ ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО! Немојте прескакати оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
  ♦ Свакога дана БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!
  ♦ Реците НЕ дуванским проиводима! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
  ♦ Ограничите унос алкохолних пића!
  ♦ Дружите се!
  ♦ Редовно контролишите своје здравље код свог изабраног лекара и идите на превентивне прегледе!

Своје знање о превентивним прегледима можете проверити овде.

dan zdravlja











Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351