Светски дан спавања - Здравим сном до бољег здравља

spavanje krevetВећини људи спавање може деловати као једноставан аспект живота, али је много сложенији него што мислимо. Свако од нас готово трећину свог живота проведе спавајући. Спавање представља једну од основних људских потреба, биолошки услов за живот- поред хране, воде и ваздуха, и од кључног је значаја за наше опште здравље и добробит.

Недовољно трајање и лош квалитет сна имају значајан негативан утицај на наше здравље- краткорочно и дугорочно. Лош квалитет сна у току ноћи следећег дана негативно утиче на нашу пажњу, памћење и учење. Дугорочни ефекти лошег квалитета или недостатка сна повезани су са бројним обољењима и поремећајима здравља - повећањем телесне тежине и гојазношћу, дијабетесом и другим метаболичким поремећајима, упалама, болестима срца и крвних судова, ослабљеним имунитетом, поремећајима менталног здравља- попут депресије и анксиозности и бројним другим.

Сходно томе, сваке године широм света се обележава Светски дан спавања како би се скренула пажња и подигла свест опште и стручне јавности о значају и неопходности одговарајућег квалитета и дужине спавања за наше целокупно здравље и благостање. Светски дан спавања обележава се у петак пре пролећне равнодневице. Овај датум варира сваке године, али обично пада средином марта. Одређени датум је изабран тако да одговара пролећној равнодневици, указујући важност редовног и уравнотеженог обрасца спавања сличног уједначеном трајању обданице и ноћи током равнодневице.

Овај важан датум први пут је обележен 2008. године од стране Светског друштва за спавање, раније познатог као Светска асоцијација за медицину спавања, са циљем да укаже на важност здравог сна и и учини људе свесним проблема са спавањем. Од тада, сваке године, Светски дан спавања својим темама скреће пажњу на утицај различитих аспеката сна на наш организам.

Чему је посвећен Светски дан спавања 2024.године?

Ове године Светски дан спавања обележава се 15. марта под слоганом „Једнакост сна за глобално здравље“. Ова тема указује на виталну улогу сна у укупном здрављу и скреће пажњу на разлике у доступности права на здрав сан међу различитим популацијама. Пошто је сан од суштинског значаја за здравље, свако би требало да има приступ адекватном сну- без обзира на место, социоекономски статус, услове и поремећаје у окружењу, друштвену структуру и историју, односе у заједници и међуљудске односе и индивидуална уверења и понашања. Последице глобалних диспаритета у здрављу сна су значајне - појединци и породице су оштећени непотребним оптерећем њиховог здравља, а неједнакости у вези са здрављем спавања само појачавају маргинализацију становништва широм света. Овогодишњим датумом наглашава се да ће напори усмерени ка постизању једнакости спавања смањити ове разлике и допринети побољшању здравља и добробити људи широм света.

spavanje 1

КЉУЧНЕ ПОРУКЕ СВЕТСКОГ ДАНА СПАВАЊА 2024 :

1: САН ЈЕ НЕОПХОДАН ЗА ЗДРАВЉЕ.

  • Сан је основни стуб здравља, попут исхране и физичке активности.
  • Спавање доприноси бољем памћењу и учењу.
  • Спавање доприноси здрављу мозга, а здравији мозак доприноси бољем сну.
  • Спавање подржава здравље имунитета, а здрав имунитет омогућава бољи сан.
  • Спавање помаже имунолошком систему да се избори са штетним микроорганизмима.
  • Спавање помаже у рециклирању старих ћелија и одржавању нашег тела и нивоа енергије.
Лош сан може имати вишеструке значајне утицаје на здравље људи:

  • Лош сан је повезан са гојазношћу, дијабетесом, болешћу коронарних артерија и кардиоваскуларном смртношћу.
  • Лош сан може смањити имунолошки одговор, стварајући већу подложност инфекцијама које додатно смањују квалитет сна.
  • Одређени поремећаји спавања као што су опструктивна апнеја у сну и поремећај понашања у сну са брзим покретима очију -повезани су са когнитивним оштећењем, деменцијом, и повећаним ризиком од можданог удара.
  • Лош сан може резултирати продуженим временом реаговања, поремећеном расуђивањем и когнитивним оштећењем сличним ефекту интоксикације алкохолом.
  • Поспаност може нарушити безбедну вожњу и вишеструко повећати ризик од изазивања саораћајних незгода.

2: ЗДРАВ САН ИМА ВИШЕ ДИМЕНЗИЈА

„Здрав сан“ представља много више од „довољно сна“. Постоји шест димензија које утичу на здравље сна, а самим тим и на опште здравље и благостање.

Шест димензија здравог сна су:
  • Дужина трајања: Колико сте спавали током 24 сата?
  • Ефикасност: Колико брзо заспите и колико добро спавате?
  • Време: Када и колико спавате?
  • Редовност: Да ли имате устаљено време успављивања и буђења?
  • Будност: Да ли одржавате добар фокус и пажњу током будног времена?
  • Квалитет: Да ли сте задовољни како и колико спавате ?

Како изгледа здрав сан? Здрав сан је сан који човека обнавља и даје му енергију, тако да се осећа будно, динамично и енергично током целог дана. Потреба за оптималном дужином спавања је у великој мери генетски предодређена, али бројна истраживања указују да просечно трајање спавања неопходног одраслој особи износи између 7 и 8 сати непрекидног и неометаног сна.

3: КАКО БИ СЕ ПОБОЉШАЛО ЗДРАВЉЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ШИРОМ СВЕТА РАЗЛИКЕ У ДОИСТУПНОСТИ ЗДРАВОГ СПАВАЊА У РАЗЛИЧИТИМ ПОПУЛАЦИОНИМ ГРУПАМА МОРАЈУ БИТИ ПРЕВАЗИЂЕНЕ.

Стварање здравијег друштва полази од здравијег појединца и зато придржавањем неких основних савета можете побољшати свој сан и позитивно утицати на квалитет свог и живота своје околине.

 spavanje trava

КРАТКИ САВЕТИ ЗА ЗДРАВ САН

      Промените своје навике спавања и створите удобно и умирујуће окружење у просторији у којој спавате.

      Ваш кревет треба да буде само за спавање, а не за друге активности - као што је сурфовање интернетом или гледање ТВ-а.

      Покушајте да избегавате изложеност малим екранима пола сата пре одласка на спавање.

      Не конзумирајте кофеин најмање 6 сати пре одласка на спавање.

      Одржавајте устаљену рутину одласка на спавање, чак и током одмора и викенда!

      Будите физички активни – физичка активност у току дана помаже бржем и лакшем успављивању!

НЕ ЗАБОРАВИТЕ - КВАЛИТЕТАН САН ЈЕ ОСНОВА ДОБРОГ ЗДРАВЉА!


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351