У сусрет Светском дану спавања...

дан спаванјаСваке године,у марту месецу обележава се Светски дан спавања, а његово обележавање има за циљ упознавање опште и стручне јавности широм света са утицајем спавања на наше здравље. Наиме, спавање је основна људска потреба, биолошки услов за људски живот - поред хране, воде и ваздуха и кључно је за опште здравље и свеобухватну добробит.

Будући да је сан укључен у бројне физиолошке процесе, недовољно трајање и лош квалитет сна имају значајан негативан утицај на здравље, и краткорочно и дугорочно. Ефекти лошег квалитета сна следећег дана укључују негативан утицај на пажњу, памћење и учење.
 
дан спавања

Имајући у виду да су неадекватна исхрана и лоше навике по питању спавања, веома заступљене и код деце, поготово у доба адолесценције када се сусрећу са бројним обавезама током дана, у школи и ваннаставним активностима, запослени Градског завода за јавно здравље Београд су у сарадњи са Средњом балетском школом „Лујо Давичо“ одржали кратка информативна предавања управо на ове теме.

spavanje 2
Предавањима је присуствовало преко 100 ученика и ученица, као и 10-ак професора и сарадника. Присутни су били веома заинтересовани за одабране теме, и активно су учествовали у дискусији постављајући занимљива питања.
 
spavanje 3

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351