U susret Svetskom danu spavanja...

дан спаванјаSvake godine,u martu mesecu obeležava se Svetski dan spavanja, a njegovo obeležavanje ima za cilj upoznavanje opšte i stručne javnosti širom sveta sa uticajem spavanja na naše zdravlje. Naime, spavanje je osnovna ljudska potreba, biološki uslov za ljudski život - pored hrane, vode i vazduha i ključno je za opšte zdravlje i sveobuhvatnu dobrobit.

Budući da je san uključen u brojne fiziološke procese, nedovoljno trajanje i loš kvalitet sna imaju značajan negativan uticaj na zdravlje, i kratkoročno i dugoročno. Efekti lošeg kvaliteta sna sledećeg dana uključuju negativan uticaj na pažnju, pamćenje i učenje.
 
дан спавања

Imajući u vidu da su neadekvatna ishrana i loše navike po pitanju spavanja, veoma zastupljene i kod dece, pogotovo u doba adolescencije kada se susreću sa brojnim obavezama tokom dana, u školi i vannastavnim aktivnostima, zaposleni Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su u saradnji sa Srednjom baletskom školom „Lujo Davičo“ održali kratka informativna predavanja upravo na ove teme.

spavanje 2
Predavanjima je prisustvovalo preko 100 učenika i učenica, kao i 10-ak profesora i saradnika. Prisutni su bili veoma zainteresovani za odabrane teme, i aktivno su učestvovali u diskusiji postavljajući zanimljiva pitanja.

spavanje 3

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351