Одржан јесењи Фестивал здравља 2017.

фестивал здрављаТрадиционални Београдски фестивал здравља, по шеснаести пут, одржан је у свом јесењем издању, 2. и 3. новембра 2017. године, у Дому војске у Београду, под слоганом „Храбро до здравља“.

Градски завод за јавно здравље Београд, као и увек до сада, био је присутан на овој значајној и посећеној градској манифестацији. Здравствени радници Градског завода из све три делатности, током два дана трајања Фестивала, били су на располагању бројним посетиоцима овог догађаја за разноврсне стручне савете у вези са ефикасним мерама за очување и унапређење здравља, упознајући их истовремено са свим услугама које могу добити у Градском заводу за јавно здравље.

фестивал здрављаНајвише пажње у разговорима вођеним са грађанима било је поклоњено хроничним незаразним болестима, које су глобално, али и код нас најмасовније присутне у популацији. Савети су били усмерени, пре свега, на мере примарне превенције, при чему је истицан огроман значај избегавања ризичних облика понашања попут неадекватне исхране, пушења, конзумирања алкохола и недовољне физичке активности. Поред тога, доста речи било је и о значају редовних превентивних прегледа у циљу раног откривања и ефикасне контроле ових обољења, као и могућностима спречавања могућих компликација ових стања. Посебно је истакнут значај благовременог откривања малигних обољења, као и важност одазивања на прегледе у оквиру организованог скрининга.

Како значајан део публике фестивала представљају млађи суграђани, који ову манифестацију обилазе често и у оквиру својих стручних пракси и организованих школских посета, веома важан део активности на Фестивалу био је циљано посвећен ризичним понашањима специфичним управо за период адолесценције – пушењу, конзумирању алкохола и других психоактивних супстанци, очувању реподуктивног здравља и превенцији полно преносивих болести.

С друге стране, у складу са чињеницом да је највећи број посетилаца фестивала старије животне доби, показано је велико интересовање за теме и материјале које Градски завод за јавно здравље промовише кроз рад Канцеларије за здравље старих, пре свега за „Водич за бољу и бржу комуникацију са старијима у систему здравствене заштите“, као и за „Водич за координацију услуга заштите старијих особа у Београду“.

фестивал здравља

Грађани су показали завидно интересовање и за теме које се тичу заштите животне средине, што делује веома позитивно и охрабрујуће у контексту подизања нивоа еколошке свести становништва. У том смислу, највише разговора вођено је са посетиоцима на тему квалитета ваздуха у главном граду, али и испитивања исправности и квалитета воде за пиће, могућности и припреме за узгој органске хране и сл. 

фестивал здравља

Поред поменутих тема, у складу са долазећим хладним месецима и очекиваним порастом респираторних инфекција које су за ово доба године карактеристичне, са грађанима је разговарано начинима заштите од грипа. Осим тога, са посетиоцима је, као и увек, вршено саветовање и темељно информисање у вези са значајем имунизације у превенцији заразних болести уопште, са посебним освртом на значај обавезне вакцинације у дечјем узрасту, према актуелном Календару имунизације.

фестивал здравља 2017

Фестивал је и овог пута, као и увек до сада, реализован под покровитељством и уз подршку значајних републичких и градских институција, као и бројних релевантних установа и организација из области медицине и спорта, међу којима су: Министарство здравља и Министарство одбране Републике Србије, Републички фонд за здравствено осигурање, Лекарска и Фармацеутска комора Србије, Секретаријат за здравство града Београда, Агенција за лекове и медицинска средства, Црвени крст Србије, Олимпијски комитет и Спортски савез Србије, Дом здравља и Градска општина „Стари град“, на чијој се територији и одржавао Фестивал. На овој популарној градској манифестацији учешће су узели бројни домови здравља, приватне ординације, болнице, клинике, фармацеутске куће, фитнес, велнес и бањски центри, етно села, односно сви они који за циљ имају развијање здравих животних навика и унапређење здравља грађана кроз здравствено просвећивање.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351