Грaдски зaвoд нa Прoлeћнoм фeстивaлу здрaвљa 2016.

Prolecni festival zdravlja 2016У београдском Дому омладине је, 17. и 18. марта 2016.године, под познатим слоганом „Учините данас нешто добро за своје здравље“, одржан 13. Пролећни фестивал здравља. Градски завод за јавно здравље је, настављајући дугогодишњу добру сарадњу са Фестивалом, и овог пута био важан учесникове градске манифестације, одржане уз подршку и покровитељство бројних релевантних републичких и градских институција из области медицине и спорта.

У улози домаћина штанда Градског завода за јавно здравље, током два дана трајања Фестивала, било је укупно осморо здравствених радника из свих делатности Завода. У разговорима са грађанима који су посетили изложбени штанд покренут је широк дијапазон тема од значаја за очување и унапређење њиховог здравља, а које су непосредно покривене свакодневном делатношћу свих центара Градског завода, као и радом његових специјализованих саветовалишта.

Имајући у виду познате стопе оболевања и најчешћих узрока смрти у нашој популацији, не чуди што су посетиоци највише интересовања показали за могућност превенције кардиоваскуларних обољења, посебно повишеног крвног притиска. Ова прилика је искоришћена да им се посебно укаже на велики значај усвајања здравих стилова живота, попут редовне физичке активности и правилне и избалансиране исхране у циљу регулисања телесне тежине и одржавања оптималног метаболичке равнотеже, као и избегавање штетних навика попут пушења и/или конзумирања алкохола, као неприкосновених мера превенције за настанак болести срца и крвних судова.

Prolecni festival zdravlja 2016Уз то, наглашена је важност одлазака код изабраног лекара и редовних превентивних прегледа ради спречавања, раног откривања и благовременог лечења свих превентабилних болести где, поред кардиоваскуларних, веома значајно место заузимају и малигна обољења. У складу са обележавањем марта као Националног месеца борбе против рака, посетиоцима Фестивала су, као адекватна подршка усменим саветима и упутствима, дељени едукативни лифлети посвећени превенцији три најчешћа малигнитета у нашој популацији - рака дојке, грлића материце и дебелог црева, за које се у појединим здравственим установама од 2012. године спроводи и програм организованог скрининга, на шта је грађанима такође указано.

Правилна исхрана, начин чувања и хигијена намирница су теме које су биле актуелне и на овом Фестивалу здравља.

Пуно интересовања и питања присутних је било усмерено ка ефикасним мерама превенције и препознавању симптома заразних болести карактеристичних за наше поднебље попут трихинелозе, салмонелозе, бруцелозе, лајмске болести, грипа и туберкулозе.

Наслањајући се делимично на значај контроле заразних обољења уопште, а имајући у виду глобалну, али у последње време и националну актуелност теме, активности Завода су биле усмерене и ка активној промоцији вакцинације, као најефективније и најефикасније мере превенције озбиљних заразних обољења у циљу очувања колективног имунитета и здравља целокупног становништва.

Prolecni festival zdravlja 2016

У складу са традицијом организованих школских посета Фестивалу, значајан део активности био је посвећен популацији младих. Имајући у виду вулнерабилност адолесцентног периода и следствену склоност ка експериментисању, највећи део активности био је усмерен управо ка превенцији широког спектра ризичних облика понашања, попут конзумирања алкохола, ризичног сексуалног понашања, као и заштити од ХИВ-а.
У склопу свих спроведених активности и широке палете тема од јавноздравственог значаја, на штанду Градског завода, посетиоцима је током два дана трајања Фестивала подељено око 13000 одговарајућихл ифлета, брошура и флајера здравствено-едукативног садржаја.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351