Одржан пролећни Фестивал здравља 2017.

фестивал здравља београд 2017Петнаести по реду, Affidea Фестивал здравља одржан је у свом пролећном термину, 5. и 6. априла 2017. године у Дому омладине Београдa, под слоганом „Ништа није важније од здравља“.

Градски завод за јавно здравље Београд, као и увек до сада, био је присутан на овој значајној и посећеној градској манифестацији. Осам здравствених радника Градског завода, током два дана трајања Фестивала, било је на располагању бројним посетиоцима овог догађаја за све стручне савете у вези са очувањем здравља, упознајући их истовремено са  широком палетом услуга које могу добити у Градском заводу за јавно здравље.

Имајући у виду да је Фестивал одржан уочи 7. априла, Светског дана здравља, део активности био је усмерен ка овом важном датуму, а посвећен и предан рад ангажованих здравствених радника Завода био је у складу са слоганом „Хајде да разговарамо“, који прати глобалну кампању Светског дана здравља, ове године посвећену депресији.

фестивал здравља београд 2017

Највише пажње у разговорима вођеним са грађанима који су посетили Фестивал било је поклоњено хроничним незаразним болестима, њиховој превенцији, али и раном откривању и контроли, као и могућностима спречавања могућих компликација ових стања. Посебно је истакнут значај благовременог откривања малигних обољења, као и важност одазивања на прегледе у оквиру организованог скрининга. Сами посетиоци интересовали су се за контролу повишеног артеријског притиска, превенцију кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што су уједно и најчешћи узроци оболевања и умирања у нашој популацији. Управо у вези са овим здравственим проблемима, истицан је огроман значај избегавања ризичних облика понашања попут неадекватне исхране, пушења, конзумирања алкохола и недовољне физичке активности.

фестивал здравља београд 2017

Имајући у виду да здравље младих представља важно поље континуираног здравствено васпитног деловања Завода, велики део активности на Фестивалу био је посвећен управо овој популацији. Са њима се разговарало о ризичним понашањима специфичним за период адолесценције – пушењу, конзумирању алкохола и других психоактивних супстанци, о очувању реподуктивног здравља и превенцији полно преносивих болести. Уз то, представљен им је и рад Саветовалишта за ХИВ/СИДУ, које при Градском заводу за јавно здравље ради више од две деценије и у оквиру кога се може обавити добровољно, бесплатно и анонимно тестирање на вирус ХИВ-а. У сусрет предстојећој Недељи превенције повреда у саобраћају, која се обележава током четврте недеље априла, младима су, као активним учесницима у саобраћају, али и будућим возачима, дељени корисни савети и одговарајући лифлети о безбедности у саобраћају.

фестивал здравља београд 2017

Фестивал здравља био је и прилика да се промовише рад телефонског саветовалишта „Хало беба“ и да се, сходно томе, акцентују све теме од значаја за будуће и садашње младе родитеље, попут дојења, одговарајуће хидратације беба и вакцинације. Општој јавности је, овом приликом, најављена и предстојећа Европска недеља имунизације, која се обележава  током треће недеље у априлу.

Штанд Градског завода за јавно здравље је, имајући у виду широк спектар тема од јавноздравственог значаја и пратећих едукативних материјала које је нудио, био подједнако атрактиван за најстарије и за најмлађе суграђане, за основце и средњошколце, за садашње и будуће родитеље, али и за стручну јавност.

Фестивал здравља је и овог пута реализован под покровитељством еминентних националних и градских институција из области медицине и спорта, међу којима су: Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање, Лекарска комора Србије, Град Београд, Агенција за лекове и медицинска средства, Црвени крст Србије, Туристичка организација Београда, Фармацеутска комора Србије, Олимпијски комитет Србије и Спортски савез Србије.

фестивал здравља београд 2017

Својим вишегодишњим трајањем, растући постепено и сигурно из године у годину, Фествал здравља је поставио чврст темељ преко потребне сарадње и заједничког деловања свих оних који за главни циљ свог рада и пословања имају лепши живот и боље здравље свих наших грађана. Препознајући улогу Градског завода за јавно здравље као једног од носећих стубова у очувању и унапређењу здравља Београђана, Фестивал здравља је нашој установи овом приликом доделио почасну плакету, као знак захвалности за седмогодишњу континуирану и успешну сарадњу.

фестивал здравља београд 2017

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351