Градски завод на Јесењем фестивалу здравља 2016.

XIV jesenji festival zdravlja 2У Дому омладине Београда је, 22. и 23. септембра 2016. године, одржан 14. Јесењи фестивал здравља, овог пута под слоганом „Здраве навике, здрава породица“. Фестивал је, као и до сада, реализован уз подршку и покровитељство Града Београда, као и других релевантних градских и републичких институција из области медицине и спорта међу којима су били: Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање, Лекарска комора Србије, Агенција за лекове и медицинска средства, Црвени крст Србије, Туристичка организација Београда, Олимпијски комитет Србије и Спортски савез Србије.

Градски завод за јавно здравље је, у складу са дугогодишњом традицијом, и овог пута узео активно учешће на овој репрезентативној градској манифестацији. На штанду Градског завода за јавно здравље, током два дана трајања Фестивала, у улози домаћина сменило се укупно осморо здравствених радника из свих делатности рада Завода. У разговорима са грађанима покренут је широк дијапазон тема које спадају у делокруг рада центара и специјализованих саветовалишта Градског завода, а које се непосредно тичу очувања и унапређења здравља свих наших суграђана.


Теме које су привукле највише пажње посетилаца Фестивала одговареле су заступљености доминантних поремећаја здравља у нашој популацији, али и очекиваној старосној структури посетилаца ове манифестације - повишен крвни притисак и превенција кардиоваскуларних обољења, превенција малигних обољења, дијабетес, активно старење, правилна исхрана, безбедно припремање и чување намирница.

Посебна пажња током разговора са грађанима била је посвећена физичкој активности, као универзалној мери превенције за настанак широког спектра хроничних незаразних болести. У том смислу, посебно је наглашен значај шетње, као активности која је идеална за целу породицу, с обзиром да се једноставно може прилагодити свим животним добима, условима живота, као и здравственом стању сваког појединца.
Млади су, као и увек, били важни посетиоци Фестивала.

Фокус у разговорима са групама средњошколаца које су посетиле штанд Градског завода, биле су теме које се тичу успешног одупирања притиску вршњачког окружења те превенције ризичних облика понашања, попут пушења, злоупотребе алкохола и других психоактивних супстанци. Посебно је било речи и о важности очувања репродуктивног здравља, односно заштити од полно преносивих болести, уз корисне информације о раду Саветовалишта за ХИВ/AIDS при Градском заводу за јавно здравље.

Посетиоци Фестивала показали су велико интересовање и за информације у вези са заразним болестима попут трихинелозе, салмонелозе, бруцелозе, лајмске болести, грипа и туберкулозе, при чему су питања била углавном усмерена ка ефикасним мерама превенције и препознавању симптома ових болести.

Посебно значајна тема у разговору са посетиоцима, нарочито са младим родитељима и онима који ће се у скоријој будућности остварити у тој улози, била је имунизација, пре свега у домену поштовања календара обавезне вакцинације и значаја њеног правовременог спровођења.
У складу са широком палетом тема од јавноздравственог значаја и активностима које су са грађанима спроведене, током два дана трајања Фестивала, посетиоцима је подељено око 9 000 разноврсних лифлета, брошура и флајера, са циљем да буду адекватна подршка и подсетник на све дате савете и препоруке за очување и унапређење здравља.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351