Gradski zavod na Prolećnom festivalu zdravlja 2018.

фестивал здравља 2018U Beogradu je 12. i 13. aprila 2018. godine u Domu Vojske Srbije održan 17. Prolećni festival zdravlja pod sloganom „Za zdravo potomstvo”.

Festival je realizovan pod pokroviteljstvom i uz podršku značajnih republičkih i gradskih institucija, kao i brojnih relevantnih ustanova i organizacija iz oblasti medicine i sporta, među kojima su: Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Lekarska i Farmaceutska komora Srbije, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Crveni krst Srbije, Olimpijski komitet i Sportski savez Srbije, Dom zdravlja i Gradska opština „Stari grad“, na čijoj se teritoriji i održavao Festival.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je ostvario zapaženo učešće na ovoj manifestaciji. Zdravstveni radnici, predstavnici svih delatnosti iz oblasti preventivne medicine, su ovom prilikom približili građanima brojne teme od javnozdravstvenog značaja.

фестивал здравља 2018

Pored individualnog savetovanja, zainteresovanim građanima je bilo ponuđeno pregršt originalnih lifleta, brošura i drugog zdravstveno-promotivnog i edukativnog materijala, sa raznovrsnim sadržajem.

Najviše interesovanja građani su pokazali za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i zdravu ishranu.

фестивал здравља 2018

Ovom prilikom je istaknut značaj usvajanja zdravih životnih navika i izbegavanja rizičnih oblika ponašanja poput pušenja, nepravilne ishrane, preteranog konzumiranja alkohola, sedentarnog načina života.

Navedena rizična ponašanja, koja povećavaju rizik od mnogih hroničnih nezaraznih bolesti, mogu direktno ili indirektno uticati i na reproduktivno zdravlje pojedinca.

фестивал здравља 2018

Puno pažnje je posvećeno temama prevencije i blagovremenog prepoznavanja simptoma zaraznih bolesti, kao i prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog creva.

Istaknut je negativan uticaj pušenja, konzumiranja alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci na zdravlje mladih, kao i na povećanje rizika od povreda u saobraćaju.  U fokusu interesovanja mladih je bila i prevencija polno prenosivih bolesti.

фестивал здравља 2018

Festival zdravlja bio je tradicionalno dobro podržan od strane vodećih nacionalnih i lokalnih medijskih kuća.

фестивал здравља 2018

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351