Недеља превенције повреда у саобраћају - млади у фокусу

судар показна вежбаПоводом обележавања Недеље превенције повреда у саобраћају, Градски завод за јавно здравље Београд је, у сарадњи са Саобраћајно-техничком школом Земун и Медицинском школом „Надежда Петровић“ из Земуна, а уз подршку Црвеног крста Београд и Агенције за безбедност саобраћаја, у четвртак, 27. априла 2017. године, организовао показну вежбу на полигону Саобраћајно-техничке школе, која је за циљ имала подизање свести о значају безбедног понашања у саобраћају, правилно реаговање у случају саобраћајних незгода и спречавање саобраћајног трауматизма.

Уиграни тим вршњачких едукатора из Медицинске школе „Надежда Петровић“ из Земуна и Саобраћајно-техничке школе Земун, за присутну публику уприличио је реалистични приказ саобраћајне незгоде. На полигону су, за потребе реализације ове показне вежбе, коришћена два возила из стварних саобраћајних незгода, чиме је створена атмосфера и креиран утисак једне реалне ситуације. Посебна пажња овом приликом посвећена је  радњама које учесници у саобраћају треба да предузму када се нађу на лицу места саобраћајне незгоде, као и при збрињавању повређених.

Судар показна вежба

Осим ове вежбе, посетиоци су били у прилици и да испробају симулатор судара на косој равни, чиме је показан значај коришћења појаса чак и при веома малим брзинама, већ од 7 km/h, као и да стекну утисак о опасности вожње под дејством алкохола уз помоћ посебних наочара које симулирају пијанство.

Овом значајном догађају су, поред земунских средњошколаца, присуствовали и руководство и наставници Саобраћајно-техничке школе, Медицинске школе, представници Градског завода за јавно здравље, Црвеног крста Београд, секретар Црвеног крста Земун, председник Скупштине Градске Општине Земун, а цео догађај био је и адекватно медијски најављен и пропраћен снимљеним прилозима.

Судар показна вежба

Саобраћајни трауматизам са својим последицама, односно високом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља оптерећење целог друштва, не само система здравствене заштите.

Са јавноздравственог аспекта деца и млади су у фокусу пажње, јер представљају посебно рањиву категорију учесника у саобраћају. Последице повреда деце и младих су посебно значајне, јер доводе до физичких и психичких промена, а могућност од појаве раног инвалидитета је повећана. Усвајање и примена свих правила безбедног понашања, као и поседовање знања и вештина о начину правилног реаговања у случају саобраћајних незгода, посебно је важна јер се управо на тај начин може утицати да се број тешко и лако повређених лица у саобраћајним незгодама спречи или значајно смањи.

Судар показна вежба

Тим вршњачких едукатора ове две земунске школе је током школске 2016/17. године успешно реализовао велики број едукација у више београдских средњих школа, а планирано је да са сличним активностима наставе и следеће године.

Судар показна вежба

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351