Nedelja prevencije povreda u saobraćaju - mladi u fokusu

судар показна вежбаPovodom obeležavanja Nedelje prevencije povreda u saobraćaju, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je, u saradnji sa Saobraćajno-tehničkom školom Zemun i Medicinskom školom „Nadežda Petrović“ iz Zemuna, a uz podršku Crvenog krsta Beograd i Agencije za bezbednost saobraćaja, u četvrtak, 27. aprila 2017. godine, organizovao pokaznu vežbu na poligonu Saobraćajno-tehničke škole, koja je za cilj imala podizanje svesti o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju, pravilno reagovanje u slučaju saobraćajnih nezgoda i sprečavanje saobraćajnog traumatizma.

Uigrani tim vršnjačkih edukatora iz Medicinske škole „Nadežda Petrović“ iz Zemuna i Saobraćajno-tehničke škole Zemun, za prisutnu publiku upriličio je realistični prikaz saobraćajne nezgode. Na poligonu su, za potrebe realizacije ove pokazne vežbe, korišćena dva vozila iz stvarnih saobraćajnih nezgoda, čime je stvorena atmosfera i kreiran utisak jedne realne situacije. Posebna pažnja ovom prilikom posvećena je  radnjama koje učesnici u saobraćaju treba da preduzmu kada se nađu na licu mesta saobraćajne nezgode, kao i pri zbrinjavanju povređenih.

Судар показна вежба

Osim ove vežbe, posetioci su bili u prilici i da isprobaju simulator sudara na kosoj ravni, čime je pokazan značaj korišćenja pojasa čak i pri veoma malim brzinama, već od 7 km/h, kao i da steknu utisak o opasnosti vožnje pod dejstvom alkohola uz pomoć posebnih naočara koje simuliraju pijanstvo.

Ovom značajnom događaju su, pored zemunskih srednjoškolaca, prisustvovali i rukovodstvo i nastavnici Saobraćajno-tehničke škole, Medicinske škole, predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta Beograd, sekretar Crvenog krsta Zemun, predsednik Skupštine Gradske Opštine Zemun, a ceo događaj bio je i adekvatno medijski najavljen i propraćen snimljenim prilozima.

Судар показна вежба

Saobraćajni traumatizam sa svojim posledicama, odnosno visokom stopom smrtnosti, povređivanja i posledičnim invaliditetom, predstavlja opterećenje celog društva, ne samo sistema zdravstvene zaštite.

Sa javnozdravstvenog aspekta deca i mladi su u fokusu pažnje, jer predstavljaju posebno ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju. Posledice povreda dece i mladih su posebno značajne, jer dovode do fizičkih i psihičkih promena, a mogućnost od pojave ranog invaliditeta je povećana. Usvajanje i primena svih pravila bezbednog ponašanja, kao i posedovanje znanja i veština o načinu pravilnog reagovanja u slučaju saobraćajnih nezgoda, posebno je važna jer se upravo na taj način može uticati da se broj teško i lako povređenih lica u saobraćajnim nezgodama spreči ili značajno smanji.

Судар показна вежба

Tim vršnjačkih edukatora ove dve zemunske škole je tokom školske 2016/17. godine uspešno realizovao veliki broj edukacija u više beogradskih srednjih škola, a planirano je da sa sličnim aktivnostima nastave i sledeće godine.

Судар показна вежба

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351