Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

СударДана 26. октобра 2005. године, Уједињене нације су усвојиле резолуцију којом се позивају владе земаља чланица да трећу недељу у новембру сваке године обележавају као Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода.

Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на глобалне размере и озбиљност проблема саобраћајних незгода, на њихове последице и трошкове, али и на мере које се могу предузети да се оне спрече.

Овај значајан датум се 2016. године обележава под слоганом „Акције од виталног значаја после саобраћајне незгоде: медицинска нега, истрага, правда!“. Ова тема одговор је на позив Глобалног плана Декаде акције за безбедност на путевима 2011-2020, који се односи на увођење неопходних мера за побољшање одговора на саобраћајне незгоде.

саобраћајна несрећа

Овогодишње активности Градског завода за јавно здравље усмерене су на координцију и јачање међусекторске сарадње, и то већ на средњошколском нивоу, уз истовремену подршку вршњачкој едукацији, као начину за реализацију тако успостављене сарадње.

С тим у вези, покренута је иницијатива у средњим стручним школама чији образовни профили подразумевају , с једне стране, стицање знања о превентивним мерама за постизање максималне могуће безбедности у саобраћају и, с друге стране, усвајање знања и вештина за пружање прве помоћи и правовремено реаговање у случајевима када до саобраћајних незгода ипак дође.

Тим поводом, одабрани ученици из Медицинске школе „Надежда Петровић“ из Земуна и Саобраћајно техничке школе Земун, припремили су заједничко предавање, са елементима демонстрације вештина, намењено њиховим вршњацима у другим средњим школама.

саобраћајна несрећа

Заједнички приказ припремљених активности уприличен је у четвртак, 17. новембра , у Саобраћајно техничкој школи. Званично представљање тима младих едукатора и њихових наставника, на челу са координатором ових активности из Градског завода за јавно здравље, уприличено је на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, у петак, 18. новембра на манифестацији посвећеној управо обележавању Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Том приликом најављене су предстојеће едукативне активности овог младог тима, планиране за почетак децембра ове године.

саобраћајна несрећа

Последице саобраћајног трауматизма су дуготрајне, често трајне, неретко фаталне, што је посебно изражено у популацији младих, који представљају доминантну групу међу жртвама саобраћајних незгода. Ово указује на важност хитног и одлучног реаговања, како локалних самоуправа тако и свих сектора друштва, у циљу спречавања губитка бројних живота, превенције повређивања, као и побољшања квалитета живота након саобраћајних незгода са тежим последицама.

саобраћајна несрећа

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351