Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Судар

Dana 26. oktobra 2005. godine, Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju kojom se pozivaju vlade zemalja članica da treću nedelju u novembru svake godine obeležavaju kao Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na globalne razmere i ozbiljnost problema saobraćajnih nezgoda, na njihove posledice i troškove, ali i na mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

Ovaj značajan datum se 2016. godine obeležava pod sloganom „Akcije od vitalnog značaja posle saobraćajne nezgode: medicinska nega, istraga, pravda!“. Ova tema odgovor je na poziv Globalnog plana Dekade akcije za bezbednost na putevima 2011-2020, koji se odnosi na uvođenje neophodnih mera za poboljšanje odgovora na saobraćajne nezgode.

саобраћајна несрећа

Ovogodišnje aktivnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje usmerene su na koordinciju i jačanje međusektorske saradnje, i to već na srednjoškolskom nivou, uz istovremenu podršku vršnjačkoj edukaciji, kao načinu za realizaciju tako uspostavljene saradnje.

S tim u vezi, pokrenuta je inicijativa u srednjim stručnim školama čiji obrazovni profili podrazumevaju , s jedne strane, sticanje znanja o preventivnim merama za postizanje maksimalne moguće bezbednosti u saobraćaju i, s druge strane, usvajanje znanja i veština za pružanje prve pomoći i pravovremeno reagovanje u slučajevima kada do saobraćajnih nezgoda ipak dođe.

Tim povodom, odabrani učenici iz Medicinske škole „Nadežda Petrović“ iz Zemuna i Saobraćajno tehničke škole Zemun, pripremili su zajedničko predavanje, sa elementima demonstracije veština, namenjeno njihovim vršnjacima u drugim srednjim školama.

 

саобраћајна несрећа

Zajednički prikaz pripremljenih aktivnosti upriličen je u četvrtak, 17. novembra , u Saobraćajno tehničkoj školi. Zvanično predstavljanje tima mladih edukatora i njihovih nastavnika, na čelu sa koordinatorom ovih aktivnosti iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, upriličeno je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u petak, 18. novembra na manifestaciji posvećenoj upravo obeležavanju Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Tom prilikom najavljene su predstojeće edukativne aktivnosti ovog mladog tima, planirane za početak decembra ove godine.

саобраћајна несрећа

Posledice saobraćajnog traumatizma su dugotrajne, često trajne, neretko fatalne, što je posebno izraženo u populaciji mladih, koji predstavljaju dominantnu grupu među žrtvama saobraćajnih nezgoda. Ovo ukazuje na važnost hitnog i odlučnog reagovanja, kako lokalnih samouprava tako i svih sektora društva, u cilju sprečavanja gubitka brojnih života, prevencije povređivanja, kao i poboljšanja kvaliteta života nakon saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama.

саобраћајна несрећа

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351