25. Недеља здравља уста и зуба

Ове године, од 18. до 24. маја, обележава се XXV Недеља здравља уста и зуба, под слоганом: “ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО“.

Циљ кампање је да читава заједница упозна и усвоји исправне ставове и понашање у вези са очувањем и унапређењем здравља уста и зуба.Према последњем истраживању здравља становништва Србије из 2013. године, у Србији је 45,6% становништва проценило стање својих зуба и усне дупље као добро, чак 14% више него 2006. године, што говори у прилог побољшању оралног здравља. Упркос порасту броја становника који своје орално здравље процењују као добро, овај проценат би требало да буде знатно већи. Највиши проценат оних који редовно перу зубе (72,9%) су млади узраста од 15 до 24 године. Главни фактори ризика, као што су пушење, физичка неактивност и храна са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју низа хроничних обољења, укључујући ту и болести уста и зуба.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

  • Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутру и увече пред спавање, као и после сваког оброка пастом за зубе са флуором и коришћење конца за зубе
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
  • Престанак пушења
  • Престанак конзумирања алкохола


Орално здравље је важно током читавог живота. Тако ни старије од 65 година не треба заобилазити у спровођењу кампања унапређења здравља уста и зуба. Подаци који се односе на здравље уста и зуба у овој старосној групи нису ни мало охрабрујући. Већ годинама је безубост код старијих од 65 година већа од 40%. Далеко смо од резултата у Италији (19%) и Словенији (16%). Такво стање здравља уста и зуба је последица вишедеценијског маргинализовања овог сегмента здравља и то како појединца, тако и друштва у целини.Stariji osmeh

Многе функције нашег организма, тесно су повезане са нашим оралним здрављем: жвакање, гутање, говор, смех. Утицај оралног здравља је велики на настанак обољења кардио-васкуларног, коштано- мишићног система, настанак хиповитаминоза, поремећаја метаболизма , као и појаву тешких социјалних момената (изолованост, губитак самопоуздања, повученост).

 Стога је неопходно водити бригу о добром здрављу уста и зуба целог живота, чак и више  у старијем добу и увек га у складу са околностима и могућностима унапређивати.

Осмех не треба везивати за године него за стање духа, а томе ће допринети и добро орално здравље.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351