25. Nedelja zdravlja usta i zuba

Ove godine, od 18. do 24. maja, obeležava se XXV Nedelja zdravlja usta i zuba, pod sloganom: “OSMEHNI SE ZDRAVO“.

Cilj kampanje je da čitava zajednica upozna i usvoji ispravne stavove i ponašanje u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba.

Prema poslednjem istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, u Srbiji je 45,6% stanovništva procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, čak 14% više nego 2006. godine, što govori u prilog poboljšanju oralnog zdravlja. Uprkos porastu broja stanovnika koji svoje oralno zdravlje procenjuju kao dobro, ovaj procenat bi trebalo da bude znatno veći. Najviši procenat onih koji redovno peru zube (72,9%) su mladi uzrasta od 15 do 24 godine. Glavni faktori rizika, kao što su pušenje, fizička neaktivnost i hrana sa velikom količinom masti, soli i šećera doprinose razvoju niza hroničnih oboljenja, uključujući tu i bolesti usta i zuba.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

  • Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i korišćenje konca za zube
  • Posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa
  • Smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana
  • Prestanak pušenja
  • Prestanak konzumiranja alkohola

Oralno zdravlje je važno tokom čitavog života. Tako ni starije od 65 godina ne treba zaobilaziti u sprovođenju kampanja unapređenja zdravlja usta i zuba. Podaci koji se odnose na zdravlje usta i zuba u ovoj starosnoj grupi nisu ni malo ohrabrujući. Već godinama je bezubost kod starijih od 65 godina veća od 40%. Daleko smo od rezultata u Italiji (19%) i Sloveniji (16%). Takvo stanje zdravlja usta i zuba je posledica višedecenijskog marginalizovanja ovog segmenta zdravlja i to kako pojedinca, tako i društva u celini.Stariji osmeh
Mnoge funkcije našeg organizma, tesno su povezane sa našim oralnim zdravljem: žvakanje, gutanje, govor, smeh. Uticaj oralnog zdravlja je veliki na nastanak oboljenja kardio-vaskularnog, koštano- mišićnog sistema, nastanak hipovitaminoza, poremećaja metabolizma , kao i pojavu teških socijalnih momenata (izolovanost, gubitak samopouzdanja, povučenost).

Stoga je neophodno voditi brigu o dobrom zdravlju usta i zuba celog života, čak i više  u starijem dobu i uvek ga u skladu sa okolnostima i mogućnostima unapređivati.

Osmeh ne treba vezivati za godine nego za stanje duha, a tome će doprineti i dobro oralno zdravlje.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351