Међународни дан детета - 20.новембар

dan deteta 2022.„Хало беба“ – када савет треба

Међународни дан детета, 20.новембар, је дан који се обележава у целом свету. Дан када је 1989.год. усвојена Конвенција о правима детета. То је прилика да се подсетимо и поново обавежемо да ћемо наставити све да чинимо како би свако дете остварило своја права и достигло свој максималан потенцијал у развоју.

Свако дете има право да расте окружено љубављу, у средини која ће подстицати његов развој, да има квалитетну исхрану, миран сан, безбедно окружење, квалитетну и доступну здравствену заштиту ...

Сваки родитељ жели да свом детету обезбеди највише, има велике снове за своје дете. На путу родитељства сусреће се са многобројним изазовима, потребан му је ослонац, поуздан партнер. Родитељи су пуни питања, недоумица, дилема, трагају за одговорима и подршком, понекад сумњају у себе и своје родитељске вештине. Често су збуњени многобројним информацијама које добијају из различитих извора.

dan deteta
„Хало беба“, телефонско саветовалиште Градског завода за јавно здравље Београд, преко 20 година је ту за сваку забринуту маму, тату и друге који брину о детету. „Хало беба“ је ту да их разуме, умири и подржи. Да да савет, баш онда када савет треба!

Љубазне, стручне , едуковане медицинске сестре имају бескрајно стрпљење, умеју пажљиво да слушају, уважавају сваког саговорника, не умањују значај ниједног питања. Најчешћа питања су везана за успешност дојења, грчеве, бљуцкање, штуцање, плакање бебе, исхрану, вакцинацију, развој детета и неговање када се разболи. Како снизити температуру, како дати лек, када код лекара? Родитељ ће добити практичан савет, смерницу, информацију како да поступи у одређеном тренутку. Савет је прилагођен индивидуалним потребама детета и породице. Савет је стручан, усклађен са савременим медицинским ставовима. О томе брине велики тим стручњака, различитих профила, лекара консултаната који пружају подршку сестрама.

Родитељи са сестрама деле лепе и мање лепе тренутке, понекад су ту родитељске сузе, а често се заједно насмеју када се реши нека, на први поглед, „тешка“ ситуација. Поверење које се развија између родитеља и „Хало бебе“ се чува и негује, то је једна чврста спона која остаје нераскидива и када беба порасте. Та веза се памти, па се деси да родитељ позове за савет и када беба одавно више није беба већ је школарац.

„Хало беба“ ће у Београду, позвати сваку маму новорођене беба како би је повезала са патронажном сестром припадајућег дома здравља. На тај начин ће свака породица остварити своје право на ову драгоцену посету и додатно ојачати своје капацитете.

Телефон „Хало бебе“ непрестано звони, дању и ноћу. Зову родитељи не само из Београда, него из целе Србије и иностранства. Понекад се линија заиста „усија“ и на везу се дуже чека. Зато је ту додатна подршка: сајт „Хало бебе“ (https://www.halobeba.rs), мобилне апликације и могућност добијања одговора путем елетронске поште Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351