Međunarodni dan deteta - 20.novembar

dan deteta 2022.„Halo beba“ – kada savet treba

Međunarodni dan deteta, 20.novembar, je dan koji se obeležava u celom svetu. Dan kada je 1989.god. usvojena Konvencija o pravima deteta. To je prilika da se podsetimo i ponovo obavežemo da ćemo nastaviti sve da činimo kako bi svako dete ostvarilo svoja prava i dostiglo svoj maksimalan potencijal u razvoju.

Svako dete ima pravo da raste okruženo ljubavlju, u sredini koja će podsticati njegov razvoj, da ima kvalitetnu ishranu, miran san, bezbedno okruženje, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu ...

Svaki roditelj želi da svom detetu obezbedi najviše, ima velike snove za svoje dete. Na putu roditeljstva susreće se sa mnogobrojnim izazovima, potreban mu je oslonac, pouzdan partner. Roditelji su puni pitanja, nedoumica, dilema, tragaju za odgovorima i podrškom, ponekad sumnjaju u sebe i svoje roditeljske veštine. Često su zbunjeni mnogobrojnim informacijama koje dobijaju iz različitih izvora.

dan deteta
„Halo beba“, telefonsko savetovalište Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, preko 20 godina je tu za svaku zabrinutu mamu, tatu i druge koji brinu o detetu. „Halo beba“ je tu da ih razume, umiri i podrži. Da da savet, baš onda kada savet treba!

Ljubazne, stručne , edukovane medicinske sestre imaju beskrajno strpljenje, umeju pažljivo da slušaju, uvažavaju svakog sagovornika, ne umanjuju značaj nijednog pitanja. Najčešća pitanja su vezana za uspešnost dojenja, grčeve, bljuckanje, štucanje, plakanje bebe, ishranu, vakcinaciju, razvoj deteta i negovanje kada se razboli. Kako sniziti temperaturu, kako dati lek, kada kod lekara? Roditelj će dobiti praktičan savet, smernicu, informaciju kako da postupi u određenom trenutku. Savet je prilagođen individualnim potrebama deteta i porodice. Savet je stručan, usklađen sa savremenim medicinskim stavovima. O tome brine veliki tim stručnjaka, različitih profila, lekara konsultanata koji pružaju podršku sestrama.

Roditelji sa sestrama dele lepe i manje lepe trenutke, ponekad su tu roditeljske suze, a često se zajedno nasmeju kada se reši neka, na prvi pogled, „teška“ situacija. Poverenje koje se razvija između roditelja i „Halo bebe“, se čuva i neguje, to je jedna čvrsta spona koja ostaje neraskidiva i kada beba poraste. Ta veza se pamti, pa se desi da roditelj pozove za savet i kada beba odavno više nije beba već je školarac.

„Halo beba“ će u Beogradu, pozvati svaku mamu novorođene beba kako bi je povezala sa patronažnom sestrom pripadajućeg doma zdravlja. Na taj način će svaka porodica ostvariti svoje pravo na ovu dragocenu posetu i dodatno ojačati svoje kapacitete.

Telefon „Halo bebe“ neprestano zvoni, danju i noću. Zovu roditelji ne samo iz Beograda, nego iz cele Srbije i inostranstva. Ponekad se linija zaista „usija“ i na vezu se duže čeka. Zato je tu dodatna podrška: sajt „Halo bebe“ (https://www.halobeba.rs), mobilne aplikacije i mogućnost dobijanja odgovora putem eletronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351