Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2021.

svetski dan zrtava saobracajnih nesreca 2021Сваке године, треће недеље у новембру месецу, обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај дан посвећен је милионима оних који су смртно страдали или су повређени у саобраћајним незгодама на путевима широм света и члановима њихових породица-милионима који се сваке године придружују непрегледном низу оних којих годинама више нема и оних који се годинама боре са физичким или психолошким последицама саобраћајних незгода.

Овај дан је веома значајан и за доносиоце одлука, али и све друге који вредно раде на спречавању настанка или збрињавању последица саобраћајних незгода, с обзиром да представља прилику да се још једном укаже на распострањеност и утицај саобраћајног трауматизма, како на појединца и његову породицу, тако и на заједницу у целини.

Тог дана одаје се признање и свим припадницима хитних служби – здравственим радницима, полицајцима, ватрогасцима, свима онима који се свакодневно сусрећу и предано боре са последицама саобраћајних незгода.

Овогодишњи Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода званично се обележава у недељу, 21. новембра, под слоганом "Сети се. Подржи. УРАДИ“.

ЗАШТО ПОСТОЈИ ПОТРЕБА ЗА ДАНОМ СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА?

svetski dan zrtava saobracajnih nesreca 2021Сваке 24 секунде једна особа изгуби живот у саобраћајним незгодама на путевима, а неко остане без оца, мајке, сестре, брата, детета... бројни животи бивају прерано угашени, а читаве породице завијене у црно...

Смртни исходи и повреде на путевима су изненадни, насилни, трауматски догађаји, чији је утицај дугорочан, често и трајан. Они годишње однесу животе преко 1,35 милиона људи, док више од 50 милиона бива теже или лакше повређено, а велики број жртава представљају младе особе. Повреде у друмском саобраћају предстaвљају водећи узрок смрти деце и младих узраста од 5 до 29 година!

На основу бројних показатеља процењено је да ће саобраћајне незгоде у току наредних десет година проузроковати настанак нових 13 милиона смртних исхода и 500 милиона различитих повреда, и тиме омести спровођење активности одрживог развоја, нарочито у неразвијеним и средње развијеним земљама, у које спада и наша земља. Ове неприхватљиве цифре, како у апсолутном тако и у релативном смислу, остале су углавном непромењене у последњих двадесет година, упркос мукотрпном раду Уједињених нација и других тела задужених за безбедност на путевима.

Сходно томе, овај дан има за циљ да јавност потсети на све оне изгубљене животе који су могли бити спасени, као и да укаже на величину проблема безбедности у сабраћају. Он представља средство за све оне који се баве превенцијом саобраћајних незгода да се међусобно ускладе и побољшају ефикасност свог деловања, како би број погинулих и повређених био смањен.

Повреде у саобраћају у Републици Србији

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година (2016-2020.) у саобраћајним незгодама у нашој земљи смртно је страдало 2.760 лица, док је 100.519 лица повређено (16.489 теже, 84.030 лакше). Готово сваки други погинули учесник у саобраћају био је у путничком возилу- у својству возача или путника, сваки четврти је страдао као пешак, док су корисници моторизованих двоточкаша и бициклисти заједно чинили око 18% погинулих.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 487 лица, док је 3.783 било теже, а 29.429 лакше повређено. Највећи број смртно страдалих учесника у саобраћају чинили су пешаци - њих 204, односно преко 41% од укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама у главном граду.


#WDoR2021
Прошле године била је 25. годишњица међународног обележавања овог Дана посвећеног сећању на милионе жртава саобраћајних незгода широм света – започетог од стране Европске федерације жртава саобраћајних незгода (ФЕВР) 1995. године и усвојеног Резолуцијом Генералне скупштине УН 60/5 од 26. октобра 2005. године као „одговарајуће признање жртвама саобраћајних незгода а и њиховим породицама“.
Препознајући важност проблема и потребу за ефективнијим деловањем, у августу прошле године су владе из целог света Резолуцијом Генералне скупштине УН 74/299 — једногласно прогласиле Другу декаду акције за безбедност на путевима 2021–2030. са експлицитним циљем да се број смртних случајева и повреда на путевима смањи за најмање 50% у том периоду.

Ова година означава почетак нове Декаде акције за безбедност на путевима 2021-2030, током које ће Светски дан сећања имати веома важну улогу – истицање разлога за све неопходне акције током предстојеће Декаде.
svetski dan secanja na zrtve saobracajnih nesreca 2021Циљеви Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 2021. су да пружи платформу за:
  • сећање на све погинуле и тешко повређене на путевима;
  • признавање рада хитних служби који је од суштинске важности;
  • скретање пажње на неадекватан правни одговор на глобалном нивоу када је у питању утврђивање и санкционисање кривице за смртне исходе и повреде на путевима;
  • залагање за бољу подршку жртвама и њиховим породицама;
  • промовисање активности у циљу спречавања смртних случајева и повреда у саобраћају, а које су ефикасне и засноване на доказима.
Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2021. у центар пажње поставља ограничење брзине и промовише мале брзине - оне које имају потенцијал да спрече многе смртне исходе и озбиљне повреде, посебно када су у питању пешаци и други рањиви учесници у саобраћају – деца, старије особе и особе са инвалидитетом.
    
Одговорним понашањем и удруженим деловањем можемо спречити велики број повреда у соабраћају и њихове последице!

За више информација о Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода можете посетити званичан сајт овог догађаја: https://worlddayofremembrance.org/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351