Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2019.

zrtve saobracajnih nesreca 2019Сваке треће недеље у новембру месецу  широм света обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај дан је посвећен сећању на милионе погинулих или повређених у саобраћајним незгодама, њиховим породицама, као и  одавању почасти свим припадницима хитних служби  и другим професионалцима који се свакодневно сусрећу и  и предано боре са последицама саобраћајног трауматизма.

Ове године Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода званично се обележава  у недељу, 17. новембра, под слоганом "Живот није део аутомобила".

Овогодишња тема заснована је на Стубу 3. Декаде акције за безбедност на путевима 2011-2020 - Безбеднија возила, у коме се истиче потреба за побољшањем безбедности возила охрабривањем хармонизације релевантних стандарда и механизама у циљу убрзаног прихватања нових технологија које утичу на безбедност. Обухвата активности као што су увођење програма оцењивања нових аутомобила како би потрошачи били упознати са безбедносним карактеристикама возила и како би се осигурало да сва нова моторна возила буду опремљена минимумом опреме попут сигурносних појаса. Остале активности укључују промовисање шире употребе технологија избегавања судара, као што су електронска контрола стабилности и систем против блокаде точкова.

Потреба за наведеним активностим проистекла је из чињенице да, упркос дугогодишњим напорима на глобалном нивоу, врста саобраћаја на путевима и даље доводи до великог број смртних случајева, тешких повреда и болести сваке године, како у виду непосредних последица саобраћајних незгода, тако и услед загађења ваздуха и животне средине.

Зашто постоји потреба за даном сећања на жртве саобраћајних незгода?

Смртни исходи и повреде на путевима су изненадни, насилни, трауматски догађаји, чији је утицај дуготрајан, често и трајан. Сваке године милиони нових случајева повређених људи из свих крајева свијета додају се небројеним милионима који су већ претрпели повреде у саобраћајним незгодама. Велики број жртава су млади људи, а многе саобраћајне незгоде су могле бити спречене.

Однос јасности према жртвама и њиховим породицама је често неадекватан, равнодушан, и непримерен губитку или смањеном квалитету живота. Овај дан има за циљ да јавност подсети на све оне изгубљене животе који су могли бити спасени, као и да укаже на величину проблема безбедности у саобраћају, и представља средство за све владе и институције које се баве превенцијом незгода и повреда у саобраћају да ускладе деловање како би се број повређених и погинулих смањио.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година (2014-2018) у саобраћајним незгодама у Републици Србији смртно је страдало 2.867 лица, док је 100.069 лица повређено (16.926 теже, 83.143 лакше). Највећи број погинулих лица чине возачи и путници у путничким возилима - 1.302, односно 45% од укупног броја погинулих, следе пешаци - 718, односно једна четвртина погинулих, затим бициклисти и моторизовани двоточкаши којих је било 261, односно 256, редом, што чини по 9% погинулих.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 507 лица, док је 3.862 било теже, а 29.288 лакше повређено.

У нашој земљи је само у току 2018. године неисправност возила била узрок 21 саобраћајне незгоде са смртним исходима, 301 са повређеним лицима и 276 саобраћајних незгода са материјалном штетом, а као најчешћи фактори наводе се неисправност уређаја за заустављање, неодговарајући, неисправни или лоше надувани пнеуматици, неисправност светала или показивача правца, неисправност уређаја за управљање, као и неадекватно означено вучно возило - прикључак.

zrtve saobracajnih nesreca 2019Повреде у саобраћају и њихове последице могу бити спречене одговорним понашањем и избегавањем свих фактора ризика!

Подсећамо да су главни фактори ризика за повреде у саобраћају:

  • Неприлагођена и непрописна брзина
  • Вожња након употребе алкохола и дрога
  • Умор
  • Избегавање употребе сигурносних појасева!
  • Некоришћење или неадекватно коришћење ауто-седишта за децу !
  • Неношење кациге код мотоциклиста
  • Употреба мобилних уређаја током вожње
  • Лоша путна инфраструктура
  • Неадекватно одржавана возила!

Будите одговоран учесник у саобраћају - редовно контролишите и адекватно одржавајте своја возила и користите безбедносну опрему у њима!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351