Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2021.

svetski dan zrtava saobracajnih nesreca 2021Svake godine, treće nedelje u novembru mesecu obeležava se Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Ovaj dan posvećen je milionima onih koji su smrtno stradali ili su povređeni u saobraćajnim nezgodama na putevima širom sveta i članovima njihovih porodica-milionima koji se svake godine pridružuju nepreglednom nizu onih kojih godinama više nema i onih koji se godinama bore sa fizičkim ili psihološkim posledicama saobraćajnih nezgoda.

Ovaj dan je veoma značajan i za donosioce odluka, ali i sve druge koji vredno rade na sprečavanju nastanka ili zbrinjavanju posledica saobraćajnih nezgoda, s obzirom da predstavlja priliku da se još jednom ukaže na raspostranjenost i uticaj saobraćajnog traumatizma, kako na pojedinca i njegovu porodicu, tako i na zajednicu u celini.

Tog dana odaje se priznanje i svim pripadnicima hitnih službi – zdravstvenim radnicima, policajcima, vatrogascima, svima onima koji se svakodnevno susreću i predano bore sa posledicama saobraćajnih nezgoda.
 
Ovogodišnji Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda zvanično se obeležava u nedelju, 21. novembra, pod sloganom "Seti se. Podrži. URADI“.

ZAŠTO POSTOJI POTREBA ZA DANOM SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA?

svetski dan zrtava saobracajnih nesreca 2021Svake 24 sekunde jedna osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama na putevima, a neko ostane bez oca, majke, sestre, brata, deteta... brojni životi bivaju prerano ugašeni, a čitave porodice zavijene u crno...

Smrtni ishodi i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj dugoročan, često i trajan. Oni godišnje odnesu živote preko 1,35 miliona ljudi, dok više od 50 miliona biva teže ili lakše povređeno, a veliki broj žrtava predstavljaju mlade osobe. Povrede u drumskom saobraćaju predstavljaju vodeći uzrok smrti dece i mladih uzrasta od 5 do 29 godina!

Na osnovu brojnih pokazatelja procenjeno je da će saobraćajne nezgode u toku narednih deset godina prouzrokovati nastanak novih 13 miliona smrtnih ishoda i 500 miliona različitih povreda, i time omesti sprovođenje aktivnosti održivog razvoja, naročito u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, u koje spada i naša zemlja. Ove neprihvatljive cifre, kako u apsolutnom tako i u relativnom smislu, ostale su uglavnom nepromenjene u poslednjih

Shodno tome, ovaj dan ima za cilj da javnost potseti na sve one izgubljene živote koji su mogli biti spaseni, kao i da ukaže na veličinu problema bezbednosti u sabraćaju. On predstavlja sredstvo za sve one koji se bave prevencijom saobraćajnih nezgoda da se međusobno usklade i poboljšaju efikasnost svog delovanja, kako bi broj poginulih i povređenih bio smanjen.dvadeset godina, uprkos mukotrpnom radu Ujedinjenih nacija i drugih tela zaduženih za bezbednost na putevima.

Povrede u saobraćaju u Republici Srbiji

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u proteklih pet godina (2016-2020.) u saobraćajnim nezgodama u našoj zemlji smrtno je stradalo 2.760 lica, dok je 100.519 lica povređeno (16.489 teže, 84.030 lakše). Gotovo svaki drugi poginuli učesnik u saobraćaju bio je u putničkom vozilu- u svojstvu vozača ili putnika, svaki četrti je stradao kao pešak, dok su korisnici motorizovanih dvotočkaša i biciklisti zajedno činili oko 18% poginulih.

U Beogradu je u navedenom periodu poginulo 487 lica, dok je 3.783 bilo teže, a 29.429 lakše poređeno. Najveći broj smrtno stradalih učesnika u saobraćaju činili su pešaci - njih 204, odnosno preko 41% od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u glavnom gradu.

#WDoR2021
Prošle godine bila je 25. godišnjica međunarodnog obeležavanja ovog Dana posvećenog sećanju na milione žrtava saobraćajnih nezgoda širom sveta – započetog od strane Evropske federacije žrtava saobraćajnih nezgoda (FEVR) 1995. godine i usvojenog Rezolucijom Generalne skupštine UN 60/5 od 26. oktobra 2005. godine kao „odgovarajuće priznanje žrtvama saobraćajnih nezgoda a i njihovim porodicama“

Prepoznajući važnost problema i potrebu za efektivnijim delovanjem, u avgustu prošle godine su vlade iz celog sveta Rezolucijom Generalne skupštine UN 74/299 — jednoglasno proglasile Drugu dekadu akcije za bezbednost na putevima 2021–2030. sa eksplicitnim ciljem da se broj smrtnih slučajeva i povreda na putevima smanji za najmanje 50% u tom periodu.

Ova godina označava početak nove Dekade akcije za bezbednost na putevima 2021-2030, tokom koje će Svetski dan sećanja imati veoma važnu ulogu – isticanje razloga za sve neophodne akcije tokom predstojeće Dekade.
svetski dan secanja na zrtve saobracajnih nesreca 2021
Ciljevi Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2021. su da pruži platformu za:
  • sećanje na sve poginule i teško povređene na putevima;
  • priznavanje rada hitnih službi koji je od suštinske važnosti;
  • skretanje pažnje na neadekvatan pravni odgovor na globalnom nivou kada je u pitanju utvrđivanje i sankcionisanje krivice za smrtne ishode i povrede na putevima;
  • zalaganje za bolju podršku žrtvama i njihovim porodicama;
  • promovisanje aktivnosti u cilju sprečavanja smrtnih slučajeva i povreda u saobraćaju, a koje su efikasne i zasnovane na dokazima.
Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2021. u centar pažnje postavlja ograničenje brzine i promoviše male brzine - one koje imaju potencijal da spreče mnoge smrtne ishode i ozbiljne povrede, posebno kada su u pitanju pešaci i drugi ranjivi učesnici u saobraćaju – deca, starije osobe i osobe sa invaliditetom.
                                                                                 
Odgovornim ponašanjem i udruženim delovanjem možemo sprečiti veliki broj povreda u soabraćaju i njihove posledice!

Za više informacija o Svetskom danu sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda možete posetiti zvaničan sajt ovog događaja: https://worlddayofremembrance.org/

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351