У сусрет шестој УН глобалној недељи безбедности на путевима - "Улице за живот - за људе и планету"

svetska nedelja bezbednosti na putevima 2021Прекомерна и неприлагођена брзина представља основни узрок готово сваког трећег смртног исхода у саобраћајним незгодама широм света. У Европи, скоро 50% погинулих чине рањиви учесници у саобраћају – пешаци, бициклисти и мотоциклисти, и они најчешће страдају у судару са моторним возилима.

Сходно томе, Шеста Глобална УН недеља безбедности на путевима, која се обележава од 17. до 23. маја ове године, истиче предност и неопходност ограничења брзине и позива доносиоце одлука широм света да се заузму за ограничење брзине од 30 км/ч у урбаним срединама- пре свега оним где људи живе и раде, а деца уче и играју се.

Бројне студије и статистике указују да се у просеку 40-50% возача моторних возила не придржава прописаних ограничења брзине.

Возачи мушког пола, млади возачи, као и они под утицајем алкохола и других психоактивних супстанци чешће учествују у саобраћајним незгодама изазваним неприлагођеном брзином.
Са сваким повећањем брзине возила за 1 км/ч, могућност настанка саобраћајне незгоде већа је за 4-5%!
Смањењем брзине возила смањује се и ризик да неко од учесника у саобраћају, пре свега пешаци, буде повређен или смртно страда приликом удара возила. При удару возила које се креће брзином од 30 км/ч вероватноћа преживљавања особе коју је возило ударило износи 99%, док при брзини од 50 км/ч сат она износи мање од 80%.
 
Шеста Глобална УН недеља безбедности на путевима, која се обележава од 17. до 23. маја ове године, истиче предност и потребу за ограничењем брзине и позива доносиоце одлука широм света да се заузму за ограничење брзине од 30 км/ч у урбаним срединама - пре свега оним где људи живе и раде, а деца уче и играју се. Улице са тзв. „малим брзинама“, односно „зоне 30“, чине градове не само безбедним с аспекта мањег броја повређених и умрлих, већ и здравијим јер подстичу активне видове транспорта попут пешачења и вожње бицикла, доприносе очувању и побољшању животне средине, као и свеукупном бољем квалитету живота у градовима.
Стокхолмска Декларација из 2020. године коју су усвојиле владе широм света, између осталог позива да се безбедност саобраћаја фокусира на улице у којима људи живе и раде, и у складу са бројним доступним доказима, истиче да је ограничење брзине од 30км/ч у зонама где се моторни саобраћај меша са рањивим учесницима у саобраћају мера која знатно доприноси побољшању безбедности у саобраћају у урбаним срединама.
Циљ Недеље која је пред нама јесте подстицање доношења политика и одлука на националном и локалном нивоу које би обезбедиле ограничење брзине од 30км/ч у урбаним зонама са мешовитим саобраћајем, као и обезбеђивање подршке локалне заједнице за спровођење ове мере. Она уједно представља увод у почетак нове Декаде акције за безбедност саобраћаја на путевима 2021-2030. године, једну од битних ставки Плана за спровођење ове Декаде, као и једну од тачака дневног реда састанка високих званичника Генералне скупштине Уједињених нација, који ће бити одржан у току наредне, 2022. године.

Сходно томе, Уједињене нације су позвале бројне партнере широм света да се придруже кампањи #Love30.

Сада је прави тренутак да се што пре одговори на овај позив на акцију ограничавањем брзине и стварањем што безбеднијег окружења за све учеснике у саобраћају, у свим срединама,а пре свега у стамбеним зонама и у близини образовних установа- предшколских и школских.
streets for life 2021
УЛИЦЕ ЗА ЗДРАВЉЕ!

УЛИЦЕ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ!

УЛИЦЕ ЗА ЉУДЕ!

МОРАМО СВИ РАДИТИ ЗАЈЕДНО КАКО БИСМО ИХ СТВОРИЛИ ЗА НАС И НАШЕ НАЈБЛИЖЕ #StreetsForLife.

Детаљне информације о овој недељи и активностима поводом исте доступне су на званичној веб страници: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351