Електрични тротинети - нови фактор ризика за повреде

elektricni trotinetПоследњих неколико година електрични тротинети постају све популарније превозно средство, пре свега у градовима, и користи их углавном млађа популација или пословни људи у циљу избегавања собраћајних гужви.

Позитивне стране све веће употребе ових превозних средстава јесу пре свега мање гужве у саобраћају и мање загађење ваздуха у градовима, као и боравак на отвореном и већи индивидуални комодитет услед непостојања потребе за паркинг простором. Лако се склапају, не заузимају много места и сходно томе се могу држати у затвореном простору - канцеларији, чекаоници и сл.

ШТА ЈЕ ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ? Превозно средство са електромотором на пуњење, које може развити брзину и до 40-45km/h, а које се без струје може користити и као обичан тротинет.

Истраживања спроведена од стране Центра за контролу и превенцију болести у Атланти указују на чињеницу се број повреда насталих приликом вожње електричних тротинета, а које захтевају пријем у болницу или медицинско збрињавање, креће око 15 на 100.000 вожњи.
 
Као и свако превозно средство они са собом носе ризике од повређивања. Иако још увек нема прецизних статистичких података на глобалном нивоу, истраживања земаља у којима употреба ових тротинета из године у годину постаје све распрострањенија указују да су број повређених и последице неадекватне вожње овог превозног средства далеко од занемарљивих, а две трећине повреда дешавају се неискусним возачима

Највећи број повреда задобијених у падовима или сударима у којима су учествовали електрични тротинети представљају повреде главe - 40-45%, повреде руку (готово свака трећа), и ногу (свака осма), а просечна старост повређених је 29 година. Упркос упозорењима произвођача да корисници треба буду старији од 18 година, 1 од 20 повређених у овим инцидентима имао је мање од 18 година. 

ДА ЛИ СУ ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТИ ОПАСНИЈИ ОД БИЦИКАЛА? Истраживања су показала да је ризик од смртног исхода услед повреде на електичним тротинетима и бициклима приближно иста, међутим ризик од повреда је већи на електичном тротинету, а разлог томе је неискуство у вожњи и неношење заштитне опреме, пре свега кацига!

Чињенице да трећину теже повређених чине они који су тек почели да возе овај тип тротинета, као и да је свака пета повреда настала у судару са моториним возилом, упозоравају да неискуство и неадекватно понашање у вожњи играју значајну улогу у настанку повреда на електричним тротинетима.

elektricni trotinet
Настанку повреда додатно доприноси и непостојање универзалних, јасно дефинисаних правила за учешће ове врсте превозних средстава у саобраћају. Тренутно свака земља на основу сопственог искуства и процене доноси прописе који се односе на вожњу електричних тротинета, а који су веома разнородни и по питању максималне дозвољене брзине и по питању простора по коме се могу кретати, тако да је, на пример, у Словенији забрањена вожња тротинета коловозом, а вожња тротоаром ограничена на брзину хода, док је у Француској вожња тротоаром забрањена, а у Холандији су за електричне тротинете прописане чак и регистарске таблице. У нашој земљи возачи ових превозних средстава се тренутно третирају као пешаци (возачи скејтборда и ролера) и подлежу истим казненим одредбама као и они, али се ускоро очекује измена законске регулативе- Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којом ће бити утврђена правила вожње електричних тротинета, као и казнене одредбе за непридржавање истих.

С обзиром да још увек нису дефинисана јасна правила вожње електричних тротинета у нашој земљи, препорука је да се електрични тротинети не возе коловозом, већ да се користе бициклистичке стазе кад год је то могуће, а да се брзина вожње ограничи на 25 km/h због личне безбедности, а по тротоарима није препоручљиво кретати се брзином већом од 6 km/h, што одговора брзом ходу пешака.

Уколико сте возач електричног тротинета или планирате да то ускоро постанете ви или неко из ваше породице, нарочито они млађи чланови, имајте пре свега на уму да ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ САМ ПО СЕБИ НИЈЕ ОПАСАН, ВЕЋ НЕОПРЕЗНА И НЕПРОМИШЉЕНА ВОЖЊА!

Сходно томе, придржавањем неких основних препорука смањићете ризик и по себе и по околину и моћи ћете да уживате у лагодној вожњи и на време дођете до жељеног одредишта.

ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТИ - САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

ПРВО И ОСНОВНО ПРАВИЛО-НАУЧИТЕ ДА ВОЗИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ!

Имајте у виду да се највећи број незгода и повреда  дешава управо онима који су тек стали на тротинет. Савладајте вештину вожења тротинета на неком мирном месту, без саобраћаја!

elektricni trotinet ПРЕ САМЕ ВОЖЊЕ

  • ИСПРАВАН И ПРАВИЛНО ПОДЕШЕН ТРОТИНЕТ ЈЕ ПОЛА БЕЗБЕДНОСТИ! Водите рачуна да је тротинет исправан, гуме довољно напумпане, да кочнице раде, и да је управљач, односно волан тротинета подешен на одговарајућу висину – све то су битни фактори за безбедну и удобну вожњу!
  • ОБУЦИТЕ АДЕКВАТНУ ОДЕЋУ И ОБУЋУ! Избегавајте да носите одећу чији се крајеви или врпце могу уплести у точкове тротинета! Носите затворену обућу- поред тога што штити од повреда прстију, она боље пријања за подлогу и сходно томе спречава клизање и последични пад. Избегаватје обућу са пертлама! Имајте у виду да се неадекватно завезане пертле могу уплести у точкове,  блокирати их и довести до губитка равнотеже и пада.
  • СТАВИТЕ ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ! С обзиром да се при вожњи електричног тротинета развија брзина слична оној при вожњи бицикла, А ДА ЈЕ ДОКАЗАНО ДА БИЦИКЛИСТИЧКЕ КАЦИГЕ СМАЊУЈУ РИЗИК ОД СМРТНИХ ИСХОДА ПРИЛИКОМ ПОВРЕЂИВАЊА ЗА ЧИТАВИХ 85%, препорука је да се БИЦИКЛИСТИЧКЕ КАЦИГЕ носе и при вожњи тротинета! Препорука је имати и едекватну заштиту за колена и лактове, која ће ублажити последице евентуаног пада.

У ТОКУ ВОЖЊЕ
  • ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНА ПРАВИЛА!  Возите у складу са важећим правилима и прописима (Информишите се о њиховој промени на време!)
  • ВОЗИТЕ ПАЖЉИВО, УВЕК СА ОБЕ РУКЕ НА УПРАВЉАЧУ!
  • ВОДИТЕ РАЧУНА О ДРУГИМ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ! Пре свега обратите пажњу на пешаке, они увек имају предност!
  • ДРЖИТЕ ОДСТОЈАЊЕ И НЕМОЈТЕ ВИЈУГАТИ ИЗМЕЂУ ДРУГИХ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ - вијугањем можете лако изгубити равнотежу и пасти са тротинета, а наглом променом правца њиховог кретања може доћи и до судара са тежим последицама  
  • ВОДИТЕ РАЧУНА О УСЛОВИМА НА ПУТУ! Мокра и влажна подлога нису најбоље решење за вожњу тротинета пошто  је могућност проклизавања и пада знатно већа. Избегавајте вожњу у условима смањене видљивости, а ноћу користите светла, али и одговарајућу рефлектујућу опрему.
  • ВОЗИТЕ САМИ! Имајте у виду да су  електрични тротинети дизајнирани само за једну особу!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351