Обележен Светски дан здравља 2019. године

светски дан здрављаГрадски завод за јавно здравље Београд обележио је Светски дан здравља у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ), спровођењем здравствено-промотивне акције у просторијама Филијале Београд НСЗ на Гундулићевом венцу, 5. априла, током преподневних сати.

Корисницима услуга и запосленима у НСЗ наглашен је значај примарне здравствене заштите као основа универзалне покривености здравственом заштитом. Циљ је био да се истакне значај доступности здравствене заштите, свима и свуда јер право на здравље је основно људско право.

светски дан здравља

Управо зато, заинтересовани суграђани су поред адекватног едукативног материјала, могли да добију информације о томе на који начин да очувају и унапреде своје здравље. Такође, омогућено је и добровољно анкетирање на тему - „Колико знате о универзалној здравственој заштити?“. Анкетирани посетиоци су били највише информисани о томе шта се подразумева под универзалном здравственом заштитом и ко треба да има улогу у заговарању исте.

Обележавањем овог битног датума из Календара здравља, још једном је искоришћена прилика за промовисање важности здравих стилова живота као једног од начина превенције хроничних незаразних болести који су водећи узроци смртног исхода у нашој популацији. Такође, присутни су информисани и о значају скрининга за карциноме дојке, грлића материце и дебелог црева у циљу спречавања, раног откривања и адекватног благовременог лечења.

светски дан здравља

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351