Одржан први круг континуираних медицинских едукација у оквиру пројекта Палијативно збрињавање у Србији

У организацији Градског завода за јавно здравље, Београд у току октобра одржана су три курса на тему палијативног збрињавања у оквиру пројекта Министарства здравља Републике Србије „Палијативно збрињавање у Србији“. Курсеви су намењи лекарима, медицинским сестрама/техничарима и здравственим сарадницима.

Серија курсева започета је курсом под називом „Терапијски приступи пацијентима на палијативном збрињавању“, који је одржан 1. октобра. Други курс под називом „Организација палијативног збрињавања и специфичности комуникације са пацијентима на палијативном збрињавању“ одржан је 7. октобра, a трећи, „Палијативна нега као професионални изазов у раду медицинске сестре у примарној здравственој заштити“, намењен медицинским сестрама/техничарима, одржан је 9. октобра.

Првим кругом едукација обухваћено је укупно 68 здравствених радника из домова здравља, завода примарне здравствене заштите и болница у Београду, а позиву су се одазвали и представници Црвеног крста.

Теме о терапијским поступцима за ублажавање бола и патње, ургентним стањима у оквиру палијативног збрињавања, психијатријским поремећајима, палијативнм збрињавању старих лица и оболелих од хроничне обструктивне болести плућа су од стране учесника препознате као корисне и актуелне. Саопштавање лоших вести, емпатија, комуникација са старима и пацијентима оболелим од малигних болести, значају вере код пацијената који показују интересовање за њу, теме су другог курса на коме су полазници и практично провежбали стечена знања. Предавања и дискусија на тему организације палијативног збрињавања и кућног лечења кроз примере добре праксе код нас и у свету указују на актуелност ове теме и потребу за даљим унапређењем овог вида здравствене заштите. Улога медицинске сетре/техничара у тиму за палијативно збрињавање подразумева процену потреба пацијената и породице, припрему плана и пружање здравствене неге и сестринских интервенција оболелом и породици, а курс са овим темама је по оценама учесника неопходан за даље унапређење палијативног збрињавања.

Курсеви ће бити одржани и у новембру и децембру месецу (према распореду наведеном у табели), бесплатни су за све учеснике, а због ограниченог броја потребно је пријавити се на еmail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Назив курса, термини и акредитација

Назив курса Октобар Новембар Децембар Коме је
намењен курс
Број бодова за слушаоце
Терапијски приступи пацијентима на палијативном збрињавању П О П У Њ Е Н О  6 .
12.
28
1.
9.
лекари, медицинске сестре/техничари 5
Организација палијативног збрињавања и специфичности комуникације са пацијентима на палијативном збрињавању 4.
20.
25.
7.
12.
15.
лекари, медицинске сестре/техничари
здравствени сарадници
5
Палијативна нега као професионални изазов у раду медицинске сестре у примарној здравственој заштити 7.
23.
27.
5.
11.
медицинске сестре/техничари 6


Више о терминима одржавања курсева, њиховом садржају и начину пријаве можете погледати овде.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351