У Градском заводу одржана едукација „Здравље и добробит деце током раног детињства“

едукација патронажна службаУ Градском заводу за јавно здравље Београд, од 9. до 11. маја одржана је обука тренера за предстојећу серију едукација намењених јачању рада поливалентне патронажне службе у домену раног раста и развоја деце. Ове едукације за циљ имају континуирано унапређење знања, вештина и снага патронажне службе, као и изградњу и афирмисање нове, обогаћене улоге патронажне сестре као пријатеља породице.

Прве године живота најважније су за развој детета у свим његовим аспектима - физичком, менталном, емоционалном и интелектуалном. Бројни су докази да мала деца достижу свој највећи потенцијал када од самог почетка када одрастају у безбедним и здравим условима, али је подједнако важно да се што раније и што ефикасније успостави и јака емотивна веза са одраслима, односно да деца расту у подстицајном окружењу које им пружа широк спектар могућности.

У току тродневне обуке под називом „Здравље и добробит деце током раног детињства“, која је као предаваче окупила водеће стручњаке из различитих области, кроз предавања, интерактивне радионице и динамичан тимски рад, обрађене су теме од значаја за свакодневни рад патронажне сестре у породицама са малом децом. Акцент је био, с једне стране, на значају успостављања афективне привржености између родитеља и деце, важности игре, комуникације, укључивања очева у рану негу и бригу о детету, на успостављању и очувању благостања самих родитеља, док су, са друге стране, едукацијом биле покривене и деликатне теме злостављања и занемаривања деце и рада са децом са тешкоћама у развоју.

едукација патронажна слуба 2017

Сагледавајући огромну важност и вишеслојну природу развоја у најранијем детињству, увиђа се колики је значај свеобухватних превентивних програма. Управо из тог разлога, ова едукација је имала мултисекторски карактер, са циљем да тимови будућих тренера буду сачињени од: педијатара, психолога, професионалаца из области социјалне заштите и образовања, али и самих патронажних сестара, како би се приступом из угла различитих сектора, њиховим умрежавањем и координисаним деловањем, изашло у сусрет бројним и неретко врло сложеним потребама породице са малим дететом.

едукација патронажна слуба 2017

едукација патронажна слуба 2017

едукација патронажна слуба 2017

едукација патронажна слуба 2017

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351