Доступан пакет модула за обуку патронажне службе

issa obukeРегионална канцеларија УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и Међународна асоцијација „Корак по корак” (ISSA) иницирале су, партнерски, развој више модула обуке за професионалце који пружају подршку породици кроз кућне посете.

Циљ ове иницијативе је да се професионалци оснаже да у складу са научно доказаним искуствима унапреде своје ставове, знања и праксу у доменима од кључне важности за развој у најранијем детињству и за пружање подршке родитељству.

Пошто многи од аспеката развоја деце раног узраста ни код нас ни у земљама региона нису довољно обухваћени иницијалним образовањем професионалаца нити програмима њиховог стручног усавршавања, ови модули обуке могу представљати
значајан допринос стручном усавршавању практичара, а ако се интегришу и у образовне курикулуме, могу знатно допринети њиховом иницијалном образовању.

Оригиналне садржаје ових модула развила је група аутора, међународних експерата за релевантне области. Оригинални модули обуке преведени су удруженим учешћем Регионалне канцеларије УНИЦЕФ-а, ISSA-е и канцеларија УНИЦЕФ-а у земљама сродног говорног подручја (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија).

Како је родитељство посредовано културним вредностима и уверењима, модули обуке за Србију прилагођени су локалном контексту и обогаћени локалним знањима и алатима. Прилагођавање 14 модула обуке за Србију обавила је група домаћих стручњака у области раног развоја, исхране, неге и бриге о деци раног узраста и раних интервенција. Процес прилагођавања је био веома систематичан, а пратио је ситуациону процену квалитета постојећих услуга, капацитета система и потреба породица.

Процесом прилагођавања модула руководио је Градски завод за јавно здравље Београд кроз пројекат „Јачање система поливалентне патронажне службе у Србији за подршку развоју деце у раном детињству” у оквиру програма сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља Републике Србије. Сви модули су доступни на следећем линку: https://www.unicef.org/serbia/podrska-porodicama-za-podsticajnu-negu-dece-ranog-uzrasta

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351