Међународни дан детета 2021.

dan deteta 2021ПЛАВО, ЗА СВАКО ДЕТЕ

Београд, 20. новембар 2021 - Данас се у целом свету, и у Србији, обележава Светски дан детета. Ово је дан када је усвојена Конвенцијa о правима детета, најратификованији документ о људским правима у историји. То је дан када се слави напредак који је постигнут за децу, и када се вође држава и влада позивају да испуне обећања која су дали када су ратификовали Конвенцију и да се поново обавежу да ће наставити да чине све што је потребно да ни једно дете не остане искључено.

Сва деца имају сва права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу у развоју или инвалидитет.

Током протеклих деценија постигнут је значајан напредак у погледу стања деце у областима здравствене заштите, образовања, и социјалне заштите. Ипак, упркос напретку, деца и млади сада су суочени са новим изазовима – климатским променама и загађењу ваздуха, обиљем лажних и непроверених информација на друштвеним мрежама, а пандемија ЦОВИД-19 допринела је погоршању њиховог менталног здравља и забринутости због повећаног сиромаштва њихових породица и продубљивања дигиталног јаза.
dan deteta 2021У Србији деца чине само 17.3% становништва.
•    8.3% деце живе у апсолутном сиромаштву, а чак 24.2% деце живи на линији сиромаштва, док 22.2% младих до 24 године старости незапослено
•    31% деце још увек није примило све обавезне вакцине у предвиђеном року
•    Данас 61% деце узраста од 3-5 година иде у вртић. Проценат је значајно нижи када су у питању деца из сиромашних породица – тек 11%, а за децу из ромских насеља само 7%.
•    Иако данас више девојчица из ромских насеља иде у средњу школу, то је и даље далеко од националног просека, који је три пута већи
•    Чак 16 % младих старости 15 – 24 године нити раде нити се школује
•    70% деце која живе у установама су деца са сметњама у развоју
•    Чак 45% деце је изложено насилним методама дисциплиновања код куће које негативно утичу на њихов развој
•    Преко половине девојака из ромских насеља се уда пре навршене 18-те године, док је проценат за девојке из опште популације 5.5%
dan deteta 2021
Зато морамо наставити да радимо заједно како би свако дете преживело и напредовало, како би остварило своја права и свој пун потенцијал, од раног детињства до адолесценције.
dan deteta 2021
УНИЦЕФ у Србији је Светски дан детета обележио кроз низ активности: иновативну аукцију НФТ-јева за помоћ деци са сметњама у развоју, представљањем резултата истраживања „Шта мисле деца и млади о утицају српског пословног сектора на њихова права и колико пословни сектор у Србији подржава децу и младе”, познате грађевине су у ноћи 20. новембра засијале плавом бојом у знак прославе дечијих права, као и кроз и промотивне акције у тржним центрима.
Позивамо вас да овогодишњи #SvetskiDanDeteta обележите уз УНИЦЕФ #PlavoZaSvakoDete и захтевате бољу будућност за свако дете.
dan deteta
dan deteta 2021dan deteta 2021

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351