Међународни дан детета - 20. новембар 2023.

dan deteta Међународни дан детета се обележава сваког 20. новембра у целом свету још од давне 1954. године. Генерална скупштина Уједињених нација је тада усвојила резолуцију 836 (IX) којом је позвала све државе чланице да овај дан посвете активностима за унапређење благостања деце. На тај исти дан, 1959. године Генерална скупштина је усвојила резолуцију 1386 (XIV) којом је проглашена Декларација о правима детета. Циљ је да се свој деци света омогући да уживају у људским правима и слободама утврђеним Повељом УН и Универзалном декларацијом о људским правима. 20. новембра 1989. године, Генерална скупштина је усвојила Конвенцију о правима детета.

Обележавање овог Дана је прилика да се државе, институције, организације и појединици подсете на своје обавезе према деци. Свако дете има право пре свега на живот, опстанак и оптималне услове за развој. Мора бити заштићено од занемаривања, злостављања, злоупотребе. Има право на здравствену и социјалну заштиту, образовање, али и на љубав и разумевање. Има право да одраста у безбедном и сигурном породичном окружењу. Има право на слободу мишљења, изражавање, приватност, право да сходно свом узрасту одлучује о стварима које их се непосредно тичу и многа друга. Обавеза Државе, породице, родитеља је да обезбеде сваком детету оно што му припада.

Родитељима и онима који брину о деци на том захтевном путу је потребна подршка. Телефонско саветовалиште „Хало беба“ Градског завода за јавно здравље Београд већ више од 20 година, 24 сата дневно, без прекида, помаже родитељима да реше бриге, дилеме, недоумице. Саветовање се одвија путем телефонске комуникације (011/71-58-444). Најчешћа питања су везана за исхрану, дојење, хигијену, негу, раст, развој, вакцинацију, негу болесног детета.

Рад саветовалишта је употпуњен интернет саветовањем ( Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ), веб сајтом www.halobeba.rs и мобилним апликацијама: „Беббо“ и „Хало беба о дојењу“.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351