Međunarodni dan deteta - 20.novembar 2023.

dan deteta Međunarodni dan deteta se obeležava svakog 20. novembra u celom svetu još od davne 1954. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je tada usvojila rezoluciju 836 (IX) kojom je pozvala sve države članice da ovaj dan posvete aktivnostima za unapređenje blagostanja dece. Na taj isti dan, 1959. godine Generalna skupština je usvojila rezoluciju 1386 (XIV) kojom je proglašena Deklaracija o pravima deteta. Cilj je da se svoj deci sveta omogući da uživaju u ljudskim pravima i slobodama utvrđenim Poveljom UN i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. 20. novembra 1989. godine, Generalna skupština je usvojila Konvenciju o pravima deteta.


Obeležavanje ovog Dana je prilika da se države, institucije, organizacije i pojedinici podsete na svoje obaveze prema deci. Svako dete ima pravo pre svega na život, opstanak i optimalne uslove za razvoj. Mora biti zaštićeno od zanemarivanja, zlostavljanja, zloupotrebe. Ima pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, ali i na ljubav i razumevanje. Ima pravo da odrasta u bezbednom i sigurnom porodičnom okruženju. Ima pravo na slobodu mišljenja, izražavanje, privatnost, pravo da shodno svom uzrastu odlučuje o stvarima koje ih se neposredno tiču i mnoga druga. Obaveza Države, porodice, roditelja je da obezbede svakom detetu ono što mu pripada.

Roditeljima i onima koji brinu o deci na tom zahtevnom putu je potrebna podrška. Telefonsko savetovalište „Halo beba“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd već više od 20 godina, 24 sata dnevno, bez prekida, pomaže roditeljima da reše brige, dileme, nedoumice. Savetovanje se odvija putem telefonske komunikacije (011/71-58-444). Najčešća pitanja su vezana za ishranu, dojenje, higijenu, negu, rast, razvoj, vakcinaciju, negu bolesnog deteta.

Rad savetovališta je upotpunjen internet savetovanjem ( Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), web sajtom www.halobeba.rs i mobilnim aplikacijama: „Bebbo“ i „Halo beba o dojenju“.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351