4. Глобална недеља безбедности на путевима Уједињених нација

безбедност у саобраћајуСваке године 1,25 милиона људи погине у саобраћајним незгодама на путевима, а између 20 и 50 милиона бива лакше или теже повређено. Повреде у саобраћају представљају водећи узрок смрти деце и младих узраста 5-29 година.

Подаци Светске здравствене организације указују да је превелика или неприлагођена брзина основни узрочник скоро сваког трећег смртног исхода у саобраћајним незгодама широм света. У Европи готово 50% погинулих чине рањиви учесници у саобраћају - пешаци, бициклисти или мотоциклисти.

Бројне студије указују да се у просеку 40-50% возача не придржава прописаних ограничења брзине. Возачи мушког пола, млади возачи или они под утицајем алкохола чешће учествују у саобраћајним незгодама изазваним неодговарајућом брзином.

„Брзина се налази у сржи проблема повреда у саобраћају широм света“-наглашава др Маргарет Чен, Генерални директор СЗО. “Повреде у саобраћају се могу спречити, смањење просечне брзине од само 5% може довести до смањења броја саобраћајних незгода са погинулим лицима и за читавих 30%, и спасити бројне животе.“ Др Чен даље истиче да „Уколико би земље усмериле пажњу само на ову кључну опасност, путеви би постали много безбеднији, како у погледу сачуваних живота, тако и у повећању броја оних који пешаче или возе бицикле, са дугорочним позитивним ефектима по здравље."

И поред свега,  само 47 земаља у свету примењује ограничење брзине у урбаним срединама од 50 km/h или мање, и омогућава локалним властима да додатно смање ово ограничење у зони школе, стамбеним или пословним зонама.

Потребни су велики напори на националном нивоу како би се заштитили сви учесници у саобраћају, а искуства земаља које су смањиле број погинулих у саобраћају указују да је управо решавање проблема прекомерне или неприлагођене брзине једна од кључних ствари у побољшању безбедности саобраћаја на путевима.

Мере за регулисање брзине које су се показале ефикасним укључују:

  • изградњу или модификацију путева са мерама смиривања саобраћаја, као што су кружни токови, лежећи полицајци и друге сличне препреке;
  • успостављање ограничења брзине које одговарају намени сваког пута;
  • спровођење ограничења брзине мануелном или аутомaтском контролом;
  • уградњу нових технологија у возила, као што су систем интелигентне регулације брзине (ИСА) или аутоматски системи наглог кочења;
  • подизање свести јавности о опасностима од брзине.

Земље које су имале највише успеха у драстичном смањењу стопе погинулих у саобраћају на путевима у последњих неколико деценија – као што су Холандија, Шведска, и Велика Британија – имале су свеобухватни приступ у решавању овог проблема. Оне су дале приоритет безбедној брзини као једној од четири кључне компоненте у системском приступу повећања безбедности, заједно са безбедном путном инфрастуктуром, безбедним возилима и безбедним учесницима у саобраћају.

Сходно томе 4. Глобална недеља безбедности на путевима Уједињених нација, која ће бити обележена у  периоду 8-14. маја 2017. године под слоганом “Успори и сачувај животе“, биће посвећена брзини и опасностима које она са собом носи, као и активностима и мерама које треба предузети како би се умањио овај водећи ризик од смрти и повреда у саобраћају.

Велики број земаља широм света, преко 100, међу којима је и наша земља, је подржао ову иницијативу,са преко 300 најављених различитих манифестација на ову тему.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351