Данас је Светски дан становништва - 11.07.2012

Од 1990. године, владе широм света, у сарадњи са Популационим фондом УН (УНФПА), обележавају Светски дан становништва низом активности, у складу са актуелном темом и тренутним потребама, како би унапредили развојне стратегије. Ове године се акценат ставља на обезбеђивање приступа репродуктивним здравственим услугама.


Репродуктивно здравље је суштина визије Популационог фонда - света у коме је свака трудноћа жељена, сваки порођај безбедан, а потенцијали сваког младог човека испуњени. Због тога је приступ свим репродуктивним здравственим услугама до 2015. године веома важан за све нас.

Проблеми са репродуктивним здрављем су и даље главни узрок болести и смрти жена у порођајним годинама широм света. 222 милиона жена које би желеле да избегну или одложе трудноћу немају приступ адекватним алатима за планирање породице. Скоро 800 жена дневно умире у току порођаја широм света, док око 1.8 милијарди младих људи улази у своје репродуктивно доба без икаквог знања или вештина да заштите себе и своје потомство.

На данашњи дан, велики број активиста широм света ће привлачити пажњу на важност улоге репродуктивног здравља у процесу развоја наше планете.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351