Национална недеља промоције дојења - Омогућимо дојење на радном месту

dojenjeНационална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 8. октобра под слоганом „Омогућимо дојење на радном месту”.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Владе, здравствене установе, послодавци и удружења треба да буду ангажовани да би одиграли своје важне улоге у оснаживању породица и стварању окружења које подржава дојење у животима запослених.

Циљеви овогодишње кампање су:

Информисати
људе на који начин запослени родитељи гледају на дојење и родитељство

Учврстити
оптималнио плаћено одсуство и подршку на радном месту

Ангажовати
појединце и организације ради унапређења сарадње и подршке дојењу на радном месту

Подстицати
акције везане за побољшање услова за рад и релевантну подршку дојењу

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла морају да се врате истом врло брзо након порођаја и којима би требало да се омогући да доје на радном месту. Истовремено, важно је усвојити јавноздравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности.

Телефонско саветовалиште „Хало Беба“ у Градском заводу за јавно здравље Београд континуирано ради на подршци мајкама да доје своју децу и подстицању свих чланова заједнице да подрже мајке у овим напорима.

Уколико имате питања везана за дојење, дилеме и недоумице можете нам се обратити на телефон саветовалишта 011/71-58-444, који ради 24 часа дневно, сваког дана у години или одговоре наћи на сајту www.halobeba.rs или инсталирати мобилну апликацију Bebbo.


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351