Светска недеља дојења

dojenjeИступи за дојење - едукуј и подржи

Светска недеља дојења је кампања Светске алијансе за дојење (WABA) која се обележава широм света од 01. до 07. августа. Ове године кампања се обележава под слоганом „Иступи за дојење - едукуј и подржи“. Пандемија вируса COVID 19 променила је рад читавих система, држава, породица и појединаца. Државе су усмериле све своје здравствене, али и нездравствене ресурсе,  у борбу против вируса, стога су многе битне области родитељства остале ускраћене за исте.

Дојење је и пре пандемије било крхко. Проценти дојених беба су расли споро али са надом да подршка, труд и залагање друштва у целини може допринети да број дојених беба расте из дана у дан. Поред свих својих предности дојење игра важну улогу у борби против неухрањености, обезбеђујући храну и смањење неједнакости.

Светска недеља дојења 2022. фокусира се ка оснаживању и повећању капацитета учесника који ће заштитити, подржати и промовисати дојење у свим нивоима друштва. Ови учесници су ланац подршке дојењу. Повећање капацитета свих учесника у ланцу подршке, кроз едукацију и трансформацију постојећег система, помоћи ће да се створе установе пријатељски настројене ка дојењу, подржавајућа окружења и радна места, заснована на научно базираним националним политикама и чињеницама.
 
Владе, здравствене установе, послодавци и удружења треба да буду информисани, едуковани и оснажени да ојачају и унапреде своје капацитете како би изградили и обезбедили окружења у којима је подржано дојење за породице у свету и након пандмије.

Циљеви овогодишње кампање су:

Информисати
људе о њиховој улози у учвршћивању карика у ланцу подршке дојењу

Учврстити
дојење као део здраве и сигурне исхране и смањења неједнакости

Ангажовати
појединце и организације у ланацу подршке дојењу

Подстицати
учеснике и систем за промене из корена

Телефонско саветовалиште „Хало Беба“ у Градском заводу за јавно здравље Београд континуирано ради на подршци мајкама да доје своју децу и подстицању осталих чланова породице да подрже мајке у овим напорима.

Уколико имате питања везана за дојење, дилеме и недоумице можете нам се обратити на телефон саветовалишта 011/71-58-444, који ради 24 часа дневно, сваког дана у години или одговоре наћи на сајту www.halobeba.rs  или инсталирати мобилну апликацију Bebbo.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351