Загађеност ваздуха уобичајена за децембар

Праћење квалитета ваздуха на територији Београда у децембру је показало да су измерене вредности концентрације загађујућих материја уобичајене за ово доба године због неповољних метеоролошких услова (температурне инверзије, повећана влажност ваздуха и одсуство ветра). Главни извори загадјења су саобраћај и термоенергетски објекти (кућна ложишта).


У складу са тим, дате су и препоруке за понашање становништва, посебно особа са хроничним респираторним обољењима и старијих суграђана, којима се препоручује да у ситуацији повећаног загађења, смање дужину боравка и интензивне физичке напоре у спољној средини. Измерене концентрације у претходних неколико дана нису захтевале драстичне мере, сем наведених препорука.

По најављеним временским приликама за наредни период,  очекује се побољшање квалитета ваздуха на целој територији града.  Метеоролошка ситуација се већ данас мења, тако да су измерене концентрације загађујућих материја у ваздуху ниже, а у случају суспендованих честица, чак 3-3.5 пута ниже у односу на вредности претходних дана.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351