Светски Дан здравља - 7. IV 2015. – Колико је ваша храна безбедна?

svetski dan zdavlja 2015Светски Дан здравља прославља се 7.априла сваке године, односно на дан када се обележава рођендан Светске здравствене организације основане 1948.године. Ове године тема Дана здравља је здравствена исправност хране, са слоганом “Колико је ваша храна безбедна? Безбедност хране од њиве до трпезе”

Приступ довољним количинама здравствено безбедне и квалитетне хране представља основ за одржање живота и очување доброг здравља. Небезбедна храна представља храну која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите, или штетне хемијске супстанце. Болести повезане са неисправном храном су обично инфективне или токсичне по својој природи.Оне могу бити узроковане бактеријама, вирусима, паразитима или хемијским супстанцама које улазе у људски организам конзумирањем неисправне хране, односно путем загађене воде или хране. Патогени микроорганизми у храни могу узроковати више од 200 различитих обољења, а као најопасније издвајају се тешки облици дијареје или животно-угрожавајуће инфекције као што је менингитис. Болести праћене дијарејом узроковане загађеном храном или водом, годишње усмрте око 2 милиона особа, укључујући и велики број деце. Хемијски загађивачи, било да су пореклом из природе или настали услед људске активности, могу узроковати акутно тровање, а дуготрајном конзумацијом обољења као што је рак. Безбедност хране, и сигурност исхране и хране су нераскидиво повезани. Небезбедна храна ствара зачарани круг болести и лоше ухрањености, што нарочито погађа новорођенчад, малу децу, старе и болесне. Болести узроковане храном успоравају друштвено-економски развој оптерећујући системе здравствене заштите, а такође штете и националној економији, туризму и трговини. У данашње време, храна прелази и више националних граница од места где је произведена до места где се конзумира, и зато добра сарадња између државних институција, произвођача и потрошача помаже да се осигура безбедна храна.

У Градском заводу за јавно здравље Београд свакодневно се врше анализе здравственe, односно хемијске и микробиолошке, исправности намирница и предмета опште употребе, узоркованих и испитаних по захтеву санитарне инспекције или по захтеву произвођача и увозника.

Такође, редовно се oбављају здравствени санитарни прегледи лица запослених на пословима: јавног снабдевања водом за пиће, производње, промета и услуживања животних намирница, исхране и неге у предшколским установама, установама за колективни смештај деце и омладине и установама социјалне заштите за смештај одређених категорија лица, као и особља у ресторанима друштвене исхране, објектима брзе хране, посластичарницама и ресторанима, хотелима. Током целе године, стручњаци ГЗЗЈЗ остварују сарадњу са медијима у виду интервјуа за натписе у новинама и прилога за емисије на радију и телевизији са бројним едукативним садржајима везаним за: - принципе правилне исхране; - исхрану вулнерабилних популација (деца, корисници народних кухиња); - важност придржавања принципа добре хигијенске праксе; - обележавање хране – подаци важни за потрошаче; - утицај загађивача из хране на здравље потрошача, - исправност посуђа, амбалаже за храну итд. 

Рeфeрeнцa: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/en/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351