Октобар – месец правилне исхране 2023.

izlozba hrana 2023.Дечја ликовна остварења и овог октобра у Библиотеци града Београда

Октобар - месец правилне исхране и 16. октобар - Светски дан хране Градски завод за јавно здравље традиционално обележава у сарадњи са београдским предшколским установама. Већ пету годину заредом, здравствено-промотивне активности које се овим поводом реализују, добијају додатну вредност кроз успешну сарадњу Градског завода за јавно здравље са Библиотеком града Београда.

Здравствено-промотивне активности током месеца октобра имају за циљ да се све животне навике којима се чува и унапређује здравље усвајају у што ранијем узрасту. На првом месту, ту спада правилан одабир намирница, њихово умерено и избалансирано конзумирање, као и принципи адекватне припреме хране. Оно што је додатно важно, чак и за најмлађе, јесте да им се приближи шира слика која стоји иза правилне исхране. То подразумева рано учење о одговорном односу, не само према сопственом здрављу, већ и према читавој планети и свим њеним ограниченим ресурсима, уз развијање колективне свести и осећаја солидарности према свим људима са којима делимо животни простор.

izlozba
У склопу здравствено-промотивних активности реализован је традиционални ликовни и литерарни конкурс, ове године под називом „Правилна исхрана чува твоје здравље“, који на републичком нивоу расписује Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, а на регионалном спроводи мрежа института и завода за јавно здравље, у сарадњи са предшколским и школским установама.

Од преко 150 ликовних остварења из 16 предшколских установа Града Београда, одабрано је седам најоригиналнијих, чији су аутори, као и увек, равноправно проглашени за победнике овогодишњег конкурса.    
 
izlozba1

У склопу сарадње Градског завода за јавно здравље и Библиотеке Града Београда, и ове године се наставља пракса организовања изложбе одабраних дечјих остварења са ликовног конкурса. Изложба је уприличена је у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“ Библиотеке града Београда (Улица Змај Јовина 1) и биће доступна корисницима Библиотеке и свим заинтересованим грађанима, од 16. октобра до 4. новембра (радно време Библиотеке је радним данима од 8 до 20 часова, суботом од 8 до 14 часова).

Након изложбе, најуспешнија ликовна остварења биће употребљена као мотиви за календар за долазећу 2024. годину и биће прослеђени Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, ради учешћа на републичком конкурсу.
 
izlozba2

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351