Oktobar – mesec pravilne ishrane 2023.

izlozba hrana 2023.Dečja likovna ostvarenja i ovog oktobra u Biblioteci grada Beograda

Oktobar - mesec pravilne ishrane i 16. oktobar - Svetski dan hrane Gradski zavod za javno zdravlje tradicionalno obeležava u saradnji sa beogradskim predškolskim ustanovama. Već petu godinu zaredom, zdravstveno-promotivne aktivnosti koje se ovim povodom realizuju, dobijaju dodatnu vrednost kroz uspešnu saradnju Gradskog zavoda za javno zdravlje sa Bibliotekom grada Beograda.

Zdravstveno-promotivne aktivnosti tokom meseca oktobra imaju za cilj da se sve životne navike kojima se čuva i unapređuje zdravlje usvajaju u što ranijem uzrastu. Na prvom mestu, tu spada pravilan odabir namirnica, njihovo umereno i izbalansirano konzumiranje, kao i principi adekvatne pripreme hrane. Ono što je dodatno važno, čak i za najmlađe, jeste da im se približi šira slika koja stoji iza pravilne ishrane. To podrazumeva rano učenje o odgovornom odnosu, ne samo prema sopstvenom zdravlju, već i prema čitavoj planeti i svim njenim ograničenim resursima, uz razvijanje kolektivne svesti i osećaja solidarnosti prema svim ljudima sa kojima delimo životni prostor.

izlozba
U sklopu zdravstveno-promotivnih aktivnosti realizovan je tradicionalni likovni i literarni konkurs, ove godine pod nazivom „Pravilna ishrana čuva tvoje zdravlje“, koji na republičkom nivou raspisuje Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a na regionalnom sprovodi mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa predškolskim i školskim ustanovama.

Od preko 150 likovnih ostvarenja iz 16 predškolskih ustanova Grada Beograda, odabrano je sedam najoriginalnijih, čiji su autori, kao i uvek, ravnopravno proglašeni za pobednike ovogodišnjeg konkursa.   
 
izlozba1

U sklopu saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i Biblioteke Grada Beograda, i ove godine se nastavlja praksa organizovanja izložbe odabranih dečjih ostvarenja sa likovnog konkursa. Izložba je upriličena je u Dečjem odeljenju „Čika Jova Zmaj“ Biblioteke grada Beograda (Ulica Zmaj Jovina 1) i biće dostupna korisnicima Biblioteke i svim zainteresovanim građanima, od 16. oktobra do 4. novembra (radno vreme Biblioteke je radnim danima od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 14 časova).

Nakon izložbe, najuspešnija likovna ostvarenja biće upotrebljena kao motivi za kalendar za dolazeću 2024. godinu i biće prosleđeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, radi učešća na republičkom konkursu.
 
izlozba2

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351