Ishrana tokom slav(lj)a

ishrana tokom slavlja 2022.Zakoračili smo u kalendarski deo godine kada su učestale proslava slava, koje nas lagano uvode u praznični period. Nadamo se i praznično raspoloženje. Bogate trpeze mamiće na zalogaj, dva više. Kako nam neumerenosti u hrani i piću ne bi zadale dodatne muke i naknadna kajanja, setimo se nekoliko saveta i smernica ishrane, ali i bezbednosti hrane, koji, nadamo se, mogu biti od pomoći da slavlja prođu bez „posledica“.

♦  UMERENOST. Izobilju hrane i pića je teško odoleti, ali probajte da nađete meru. Ovo je posebno važno za one koji već imaju neko od hroničnih oboljenja (kao što su hipertenzija ili dijabetes) ili stanja sa povećanim zdravstvenim rizikom (npr. hiperholesterolemija, gojaznost i sl.), kod kojih je ishrana važan faktor u lečenju i prevenciji neželjenih zdravstvenih događaja.

Neumereni unos kako alkoholnih tako i bezalkoholnih pića može nepovoljno uticati na zdravlje, nove neželjene kilograme i druga kajanja, nakon praznovanja.

Ne zaboravite i da umerenost nije samo u duhu pravilne ishrane, već i predstojećih praznika.

♦  RAZNOVRSNOST. Uživajte u raznovrsnosti izbora i ukusa, uz vođenje  računa da su u ishrani i u danima slavlja zastupljene sve osnovne grupe namirnica. Posebno obratite pažnju na unos svežeg voća i povrća, koji bi trebalo da je svakodnevan, jer su ove namirnica bogati izvori vlakana, vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata koji su dobri saveznici u jačanju imuniteta i drugim blagotvornim efektima po zdravlje.

Suvo voće (smokve, šljive i sl.), iako predstavlja dobar nutritivni izvor, ne bi trebalo unositi u većoj količini od jedne dnevne porcije (oko 30 g), s obzirom na visok sadržaj šećera i veću energetsku vrednost u odnosu na sveže voće.

♦  UOBROČENOST. Redovne obroke ne preskakati u iščekivanju slavske trpeze! Voditi računa da se režim ishrane u periodu proslava značajno ne poremeti, te da se održi relativna redovnost u konzumiranju hrane, kroz unos 3 glavna obroka i 2 užine.

♦  NE HITATI PO REPETU. Između posluženja pravite pauze. Potrebno je vreme da do mozga dođe informacija da je stomak pun. Za desetak minuta, možda shvatimo da smo siti, ili da nam je potrebna sasvim mala porcija da bismo utolili glad i želju za hranom.

Mislite o BEZBEDNOSTI HRANE jer je ona preduslov svakom uživanju u hrani. Poštujte osnovne principe higijenskog režima u radu sa hranom:

Namirnice čuvati na odgovarajućoj temperaturi! Temperaturni režim je jedan od ključnih faktora u bezbednosti hrane, od  termičke obrade namirnica do uslova čuvanja termički obrađenih i sirovih namirnica, posebno onih koje se ubrajaju u kategoriju lako kvarljivih, kao što su: meso i proizvodi od mesa, kremasti kolači, ruska i ostale salate sa majonezom, jajima i sl.

√  Hranu ne ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi!

Poseban oprez je potreban u manipulaciji namirnicama koje se učestalije konzumiraju sirove, jer nose veći epidemiološki rizik, kao što su sveže  voće i povrće. Sveže voće i  povrće je potrebno temeljno oprati pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode i očistiti; kod svežeg kupusa, spoljašnje listove odstraniti i prati list po list, pre i nakon mehaničke obrade (seckanja); sveže povrće koje se uobičajeno konzumira bez kore (npr. krastavac), oljuštiti, uz pranje pre i posle ljuštenja.

Čistoća i higijenska manipulacija priborom i opremom u svim stadijumima pripreme i čuvanja hrane.

√  Ne koristite isti pribor u manipulaciji sirovim i gotovim, termičkim obrađenim namirnicama, bez prethodnog pranja vrelom vodom i deterdžentom!

Vodite računa o ličnoj higijeni, naročito, pravilnom i redovnom sprovođenju higijene ruku, koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu u trajanju od minimum 20 sekundi.

√  Ne zaboravite da ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku.

Mali saveti...

Nema potrebe za dosoljavanjem! Hrana na trpezi je sasvim sigurno već dovoljno slana.

Vodite računa o unosu dodatog šećera. Podelite radost i dezert sa bližnjima.

Unosite dovoljno tečnosti prevashodno unosom vode!

Izbegavajte unos alkohola na prazan stomak! Alkohol „otvara“ apetit i doprinosi ukupnom energetskom unosu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351