Међународна размена “ HOPE EXCHANGE ”

hope exchangeГрадски завод за јавно здравље Београд био је домаћин једнодневног семинара у оквиру четворонедељног програма међународне размене “HOPE EXCHANGE” који  организује European Hospital and Healthcare Federation HOPE, у сарадњи с Комором здравствених установа Србије. Завод је био домаћин једнодневне посете колегиници из Универзитетске болнице у Архусу у Данској - Annemette Tovgaard Jepsen.

prezentacija Danska

“HOPE EXCHANGE” програм  намењен је запосленима у здравству на менаџерским позицијама. Организује се сваке године (са изузетком две претходне године када је програм одложен због пандемије) и сваке године је тема размене другачија. Овогодишња тема - Using Evidence in Healthcare Management  требало је да буде обрађена 2020. године, али је програм размене одложен две године узастопно због пандемије.

dankinja i direktorka

Учесници размене који прођу процес селекције проводе 4 недеље у земљи у којој су добили домаћинство, упознајући се са тамошњим здравственим системом, али се од њих очекује да обаве истраживање са фокусом на тему размене, те да резултате свог истраживања представе на завршном скупу размене – конференцији (АГОРА) која ће бити одржана од 3. до 5. јуна у Бриселу. Учесници у програму треба да идентификују по три примера добре праксе (у вези са темом) у земљи у којој бораве и да их представе у форми презентација. Партиципанти су, пред почетак програма,  замољени да у своје истраживање укључе и кризни менаџмент у Kовид контексту.

Програм за колегиницу из Данске у Србији је ове године  организован у 4 града – Београду, Новом Саду, Лесковцу И Сомбору и укључује посете  здравственим установама  на свим нивоима здравствене заштите, састанке са представницима других институција важних за систем здравствене заштите, и  експертима из области здравства.

Посета Градском заводу за јавно здравље у Београду започела је састанком гошће са директорком проф. др Душицом Матијевић, а настављена серијом презентација кроз које су учесница у програму и представници Завода изложили искуства из области у којима раде и разменили професионална знања. Теме презентација биле су: улога Градског завода за јавно здравље Београд у здравственом систему Србије, улога медицинске сестре у систему јавног здравља у Србији, сестринска професија и едукација у Србији, презентација система здравствене заштите у Данској и Универзитетске болнице у Архусу, унапређење квалитета здравствене заштите засновано на истраживању о задовољству пацијената у домовима здравља у Београду, здравствена заштита у болницама у време пандемије Kовид-19, међународно истраживање о утицају пандемије Kовид-19 на ментално здравље здравствених радника, спровођење онлајн едукација у предшколским установама током пандемије Kовид-19, промотивни материјал из области јавног здраља, заштита података у Градском заводу за јавно здравље Београд током пандемије Kовид-19. Такође, гошћи је представљен рад саветовалишта “ХАЛО БЕБА”.

dankinja i HB
Осим Градског завода за јавно здравље Београд, учесница у “HOPE EXCHANGE” програму у Србији током свог четворонедељног боравка посетиће још и:  Клинички центар Србије, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Институт за онкологију и радиологију Србије, Општу болница Лесковац, Дом здравља Сомбор, Општу болницу Сомбор, Други пројекат развоја здравства Србије,  Градски завод за хитну медицинску помоћ Београд, Комору медицинских сестара и техничара, као и приватну болницу New Hospital у Новом Саду. Организатор размене у Србији је Комора здравствених установа Србије.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351