Здравље жене - како га унапредити?

8. martПрема подацима Светске здравствене организације, 2012. године је око 4,7 милиона жена умрло од незаразних болести пре навршених 70 година живота, већина њих у земљама са ниским и средњим приходима. До превремене смртности су довеле последице саобраћајних незгода, употребе дувана, злоупотребе алкохола, дрога и других супстанци али и гојазност - више од 50 % жена у Европи и Америци има прекомерну телесну тежину.

Зато је рано усвајање здравог начина живота од кључног значаја за дуг и здрав живот!

Здраве навике су најбољи начин да избегнете болест, продужите живот и живите срећније. Предузмите ове једноставне кораке ка дужем, здравијем животу.

Крећите се

Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти код жена. Вежбање је један од најбољих начина да спречите болести срца и крвних судова, али и многе друге хроничне болести. Такође је корисно за ваше ментално здравље и здравље костију.
 • Планирајте најмање 30 минута кретања или вежбања, тј. аеробне активности (ходање, џогирање, плес, пливање) бар пет дана у недељи.
 • Аеробне вежбе саме по себи нису довољне за оптимално здравље и кондицију. Требало би да их комбинујете са неком врстом тренинга снаге. Тренинг снаге изграђује мишиће, убрзава метаболизам и помаже вам да одржите чврстину костију. Ово је посебно важно код жена у постменопаузи.
 • Промените рутину и учините вежбање узбудљивим тако што ћете испробати различите активности.
 • Позовите пријатеља или пријатељицу да вам се придружи ради охрабрења.
Уравнотежено се храните

Квалитетна исхрана је основа здравог начина живота. Осим одржавања здраве телесне тежине, уравнотежена исхрана је кључна за опште здравље жене. Прекомерна телесна тежина може повећати ризик од дијабетеса, болести срца и крвних судова и малигних обољења.
Уравнотежена исхрана почиње избегавањем нездраве хране. Пакована и прерађена храна често садржи велике количине шећера, соли, нездравих масти и калорија.
Избегавајте лоше и одлучите се за добре намирнице, као што су:
 • свеже воће и поврће
 • житарице са целим зрном
 • храна богата влакнима (легуминозе, језграсто воће, лиснато поврће)
 • свежа риба
 • посни комади меса и живине
 • здраве масти
 • млечни производи са ниским садржајем масти

Суочите се са стресом

Каријера. Деца. Породица. Пријатељи. Добротворни рад. Многе су жене преплављене стресом и одговорностима. Прекомерни стрес може да изазове:
 •  висок крвни притисак
 •  главобољу
 •  гастроинтестиналне тегобе
 •  бол у леђима
 •  стомачну гојазност
 •  тешкоће са спавањем
 •  конфликте у вези

Стресом се може управљати уз помоћ различитих психотерапијских техника - саветовањем или психотерапијом, али и вежбањем, планирањем времена, хумором, техникама релаксације.

Избегавајте алкохол

Мушкарци чешће злоупотребљавају алкохол и постају зависни од њега. Међутим, утицај хроничне употребе алкохола већи је на жене него на мушкарце. Ове компликације укључују и болести срца и рак дојке. Поред тога, код беба рођених код жена које конзумирају алкохол током трудноће се може развити стање које се зове фетални алкохолни синдром који је праћен оштећењем мозга и кашњењем у учењу.

Избегавајте пушење

Један од начина да се спрече многе хроничне болести и инфекције је избегавање пушења. Пасивно пушење може бити опасно колико и активно пушење.

Здравље зуба

Добро здравље зуба и усне шупљине је важније од заслепљујуће белине зуба. Редовно и правилно одржавање оралне хигијене и редовне посете стоматологу спречавају каријес, болести десни али и друге болести.

Здраво старење

За жене, здраво старење у великој мери зависи од здравог начина живота. То укључује правилну исхрану, одржавање физичке активности, здраво спавање и редовне здравствене прегледе. Здраво старење подразумева и избегавање употребе дуванских производа и алкохола.
Такође је важно научити како се управља стресом и на који начин се решавају проблеми менталног здравља који се некад јављају током живота.
Понекад се избори које доносите у двадесетим годинама, као што су соларијуми и дуги дани на базену, одражавају на изглед коже у старости. Како бисте ублажили појаву бора, старачких пега али и спречили теже болести коже, укључујући и рак, у летњим данима се заштитите у складу са препорукама лекара. Ако приметите било какве промене на кожи, неуобичајене пеге или флеке, посетите свог дерматолога.

Здрав сексуални живот

Низ физичких, психолошких, интерперсоналних и друштвених фактора утиче на сексуално здравље жене, које представља важно питање у животу сваке жене.
Заштита од полно преносивих инфекција, проналажење одговарајућег начина контроле рађања или планирања породице и обављање редовних гинеколошких прегледа, чине основ за здрав сексуални живот који са собом носи многе бенефите. Жене са здравим сексуалним животом имају мањи ризик од кардиоваскуларних догађаја - високог крвног притиска и срчаног удара.

Посетите доктора

Осим прегледа дојки и посета гинекологу, посећујте свог лекара ради редовних годишњих прегледа и скрининг прегледа и тестова. Једноставни тестови као што су анализе крви, провера крвног притиска, телесне тежине и сл. могу уклонити потенцијалне проблеме у корену.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351