Zdravlje žene – kako ga unaprediti?

8. martPrema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2012. godine je oko 4,7 miliona žena umrlo od nezaraznih bolesti pre navršenih 70 godina života, većina njih u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Do prevremene smrtnosti su dovele posledice saobraćajnih nezgoda, upotrebe duvana, zloupotrebe alkohola, droga i drugih supstanci ali i gojaznost - više od 50 % žena u Evropi i Americi ima prekomernu telesnu težinu.

Zato je rano usvajanje zdravog načina života od ključnog značaja za dug i zdrav život!

Zdrave navike su najbolji način da izbegnete bolest, produžite život i živite srećnije. Preduzmite ove jednostavne korake ka dužem, zdravijem životu.

Krećite se

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti kod žena. Vežbanje je jedan od najboljih načina da sprečite bolesti srca i krvnih sudova, ali i mnoge druge hronične bolesti. Takođe je korisno za vaše mentalno zdravlje i zdravlje kostiju.
  • Planirajte najmanje 30 minuta kretanja ili vežbanja, tj. aerobne aktivnosti (hodanje, džogiranje, ples, plivanje) bar pet dana u nedelji.
  • Aerobne vežbe same po sebi nisu dovoljne za optimalno zdravlje i kondiciju. Trebalo bi da ih kombinujete sa nekom vrstom treninga snage. Trening snage izgrađuje mišiće, ubrzava metabolizam i pomaže vam da održite čvrstinu kostiju. Ovo je posebno važno kod žena u postmenopauzi.
  • Promenite rutinu i učinite vežbanje uzbudljivim tako što ćete isprobati različite aktivnosti.
  • Pozovite prijatelja ili prijateljicu da vam se pridruži radi ohrabrenja.
Uravnoteženo se hranite

Kvalitetna ishrana je osnova zdravog načina života. Osim održavanja zdrave telesne težine, uravnotežena ishrana je ključna za opšte zdravlje žene. Prekomerna telesna težina može povećati rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova i malignih oboljenja.
Uravnotežena ishrana počinje izbegavanjem nezdrave hrane. Pakovana i prerađena hrana često sadrži velike količine šećera, soli, nezdravih masti i kalorija.
Izbegavajte loše i odlučite se za dobre namirnice, kao što su:
  • sveže voće i povrće
  • žitarice sa celim zrnom
  • hrana bogata vlaknima (leguminoze, jezgrasto voće, lisnato povrće)
  • sveža riba
  • posni komadi mesa i živine
  • zdrave masti
  • mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti
Suočite se sa stresom

Karijera. Deca. Porodica. Prijatelji. Dobrotvorni rad. Mnoge su žene preplavljene stresom i odgovornostima. Prekomerni stres može da izazove:
  • visok krvni pritisak
  • glavobolju
  • gastrointestinalne tegobe
  • bol u leđima
  • stomačnu gojaznost
  • teškoće sa spavanjem
  • konflikte u vezi
Stresom se može upravljati uz pomoć različitih psihoterapijskih tehnika - savetovanjem ili psihoterapijom, ali i vežbanjem, planiranjem vremena, humorom, tehnikama relaksacije.

Izbegavajte alkohol

Muškarci češće zloupotrebljavaju alkohol i postaju zavisni od njega. Međutim, uticaj hronične upotrebe alkohola veći je na žene nego na muškarce. Ove komplikacije uključuju i bolesti srca i rak dojke. Pored toga, kod beba rođenih kod žena koje konzumiraju alkohol tokom trudnoće se može razviti stanje koje se zove fetalni alkoholni sindrom koji je praćen oštećenjem mozga i kašnjenjem u učenju.

Izbegavajte pušenje

Jedan od načina da se spreče mnoge hronične bolesti i infekcije je izbegavanje pušenja. Pasivno pušenje može biti opasno koliko i aktivno pušenje.

Zdravlje zuba

Dobro zdravlje zuba i usne šupljine je važnije od zaslepljujuće beline zuba. Redovno i pravilno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu sprečavaju karijes, bolesti desni ali i druge bolesti.

Zdravo starenje

Za žene, zdravo starenje u velikoj meri zavisi od zdravog načina života. To uključuje pravilnu ishranu, održavanje fizičke aktivnosti, zdravo spavanje i redovne zdravstvene preglede. Zdravo starenje podrazumeva i izbegavanje upotrebe duvanskih proizvoda i alkohola.
Takođe je važno naučiti kako se upravlja stresom i na koji način se rešavaju problemi mentalnog zdravlja koji se nekad javljaju tokom života.
Ponekad se izbori koje donosite u dvadesetim godinama, kao što su solarijumi i dugi dani na bazenu, odražavaju na izgled kože u starosti. Kako biste ublažili pojavu bora, staračkih pega ali i sprečili teže bolesti kože, uključujući i rak, u letnjim danima se zaštitite u skladu sa preporukama lekara. Ako primetite bilo kakve promene na koži, neuobičajene pege ili fleke, posetite svog dermatologa.

Zdrav seksualni život

Niz fizičkih, psiholoških, interpersonalnih i društvenih faktora utiče na seksualno zdravlje žene, koje predstavlja važno pitanje u životu svake žene.
Zaštita od polno prenosivih infekcija, pronalaženje odgovarajućeg načina kontrole rađanja ili planiranja porodice i obavljanje redovnih ginekoloških pregleda, čine osnov za zdrav seksualni život koji sa sobom nosi mnoge benefite. Žene sa zdravim seksualnim životom imaju manji rizik od kardiovaskularnih događaja - visokog krvnog pritiska i srčanog udara.

Posetite doktora

Osim pregleda dojki i poseta ginekologu, posećujte svog lekara radi redovnih godišnjih pregleda i skrining pregleda i testova. Jednostavni testovi kao što su analize krvi, provera krvnog pritiska, telesne težine i sl. mogu ukloniti potencijalne probleme u korenu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351