1. октобар 2017 - Међународни дан старих

KANCELARIJA ZA ZDRAVLjE STARIH GRADSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjA BEOGRAD NA X OLIMPIJADI SPORTA, ZDRAVLjA I KULTURE TREĆEG DOBA - VRNjAČKA BANjA 29. septembar - 03. oktobar 2017.

олимпијада старих 2017

Svečano otvaranje jubilarne H Olimpijade okupilo je oko 1000 učesnika, stanovnika i gostiju Vrnjačke Banje. Tradicionalno dobrodošli banjski gosti, ovaj put u ulozi učesnika pokazali su u svim oblastima energiju i radost.

I ove godine učesnike i organizatore su pozdravili čelnici grada domaćina i predstavnici resornih ministarstava Republike Srbije, kao i gosti iz inostranstva. Na svečanoj sednici povodom obeležavanja 1.oktobra - Međunarodnog dana starih je obeležena porukama sa Lisabonske konferencije o pojavi i prevenciji diskriminacije starih u društvu.

Program iz oblasti sporta je obuhvatao pojedinačne i ekipne discipline i svakodnevno kontinuirano se odvijao prema utvrđenom rasporedu.

medjunarodni dan starih 2017

I ove jubilarne desete Olimpijade sektor zdravlja je organizovala dr Irena Dželetović Milošević osnivač i rukovodilac Kancelarije za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koja je ujedno i član pokreta Trećeg doba.

“Bazar zdravlja“ trajao je dva dana u subotu i nedelju od 08-12 časova. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, sprovodio je zdravstveno vaspitne aktivnosti i vršio antropometrijska merenja, merenje krvnog pritiska i sprovodio anketu koja se odnosi na zdrave stilove života. Nakon obrade svih pokazatelja zdravlja, komisija je izabrala penzionera i penzionerku u najboljoj formi kojima su dodeljene simbolične nagrade sponzora Cepter hotela, koji je ujedno bio mesto centralnih dešavanja H Olimpijade.

 

medjunarodni dan starih 2017

U organizaciji „Miloš klinike“, očne bolnice članice MEDIGROUP, meren je očni pritisak, pregledano očno dno i vršilo se rano otkrivanje glaukoma. Svaki pregledani je dobio savet za bolji vid.

Pored „Bazara zdravlja“organizovani su i zdravstveni paneli i predavanja: „Strah od anastezije u trećem dobu“ – Prof. Dr sc dr Dragana Pavlović i „Prevencija povređivanja kod starih“ – dr Irena Milošević Dželetović.

medjunarodni dan starih 2017

Interaktivna forma predavanja je bila dobrodošla za učesnike i predavače.

PROGRAM IZ OBLASTI KULTURE se odvijao kroz:

  1. Izložbu slika sa Olimpijske slikarske kolonije 2017, u holu hotela «Cepter»;
  2. Olimpijske susreti književnika trećeg doba za 2017. godinu;
  3. Otvaranje izložbe crno-belih fotografija autora Ljubivoja Ršumovića;
  4. Prikazivanje filmova
  5. “Veče talenata” – audicija za recitatore, glumce, pesnike, humoriste, pevače, svirače, plesače i sl, a kasnije i nastup najboljih;

Nadamo se u sledećim godinama još masovnijem učešću naših starijih u dobrom zdravlju i raspoloženju.

mejunarodni dan starih 2017

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351