1. oktobar 2013. - međunarodni dan starijih

Obzirom da se stariji smatraju novom snagom društvenog razvoja, značaj 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih osoba, je sve veći.

U ovom momentu, širom sveta broj osoba starijih od 60 godina je dostigao 600 miliona, do 2025. će se verovatno udvostručiti, a već 2050. godine se očekuje da dostigne cifru od 2 milijarde.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

 

Svetska zdravstvena organizacija u "Brazilskoj deklaraciji" pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave starije osobe važan su resurs svojim porodicama, zajednici i ekonomiji.

Madridski akcijski međunarodni plan o starenju je donet da bi se odgovorilo izazovima populacijskog starenja u 21. veku, i promovisanju razvoja društva za sve generacije. Ovogodišnji moto Svetskog dana zdravlja je posvećen starenju i zdravlju i glasi -“Nova snaga napretka”.

Svetska zdravstvena organizacija predviđa povećani broj starijih osoba, pa očekujemo da će ova populacija imati veću i jaču društvenu ulogu - kroz volonterski rad, u prenosu znanja, u pomoći bližoj rodbini ali i većim učešćem u plaćenoj radnoj snazi.

Gradski zavod za javno zdravlje je 2008. godine otvaranjem Kancelarije za starije osobe i socijalno ugrožene grupe prepoznao neophodnost orijentacije ka unapređenju zdravstvene zaštite starih, obzirom da broj starih osoba u ukupnom broju stanovnika Beograda pokazuje stalni trend rasta.

Naš trajni cilj rada je osiguranje aktivnog produktivnog starenja stanovnika Beograda uz primenu pozitivne zdravstvene politike.

U proteklom periodu objavili smo nekoliko prigodnih publikacija namenjenih kako profesionalcima, tako i samim korisnicima zdravstvene zaštite koje mozete pogledati ovde.

 


 
Prakticni saveti za starije osobe

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351