1. oktobar 2013. - međunarodni dan starijih

Obzirom da se stariji smatraju novom snagom društvenog razvoja, značaj 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih osoba, je sve veći.

U ovom momentu, širom sveta broj osoba starijih od 60 godina je dostigao 600 miliona, do 2025. će se verovatno udvostručiti, a već 2050. godine se očekuje da dostigne cifru od 2 milijarde.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

 

Svetska zdravstvena organizacija u "Brazilskoj deklaraciji" pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave starije osobe važan su resurs svojim porodicama, zajednici i ekonomiji.

Madridski akcijski međunarodni plan o starenju je donet da bi se odgovorilo izazovima populacijskog starenja u 21. veku, i promovisanju razvoja društva za sve generacije. Ovogodišnji moto Svetskog dana zdravlja je posvećen starenju i zdravlju i glasi -“Nova snaga napretka”.

Svetska zdravstvena organizacija predviđa povećani broj starijih osoba, pa očekujemo da će ova populacija imati veću i jaču društvenu ulogu - kroz volonterski rad, u prenosu znanja, u pomoći bližoj rodbini ali i većim učešćem u plaćenoj radnoj snazi.

Gradski zavod za javno zdravlje je 2008. godine otvaranjem Kancelarije za starije osobe i socijalno ugrožene grupe prepoznao neophodnost orijentacije ka unapređenju zdravstvene zaštite starih, obzirom da broj starih osoba u ukupnom broju stanovnika Beograda pokazuje stalni trend rasta.

Naš trajni cilj rada je osiguranje aktivnog produktivnog starenja stanovnika Beograda uz primenu pozitivne zdravstvene politike.

U proteklom periodu objavili smo nekoliko prigodnih publikacija namenjenih kako profesionalcima, tako i samim korisnicima zdravstvene zaštite koje mozete pogledati ovde.

 


 
Prakticni saveti za starije osobe

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351