Deset saveta da ponovo nađete sebe i zdravo i srećno starite

Osmeh stariNikad nije kasno  da počnete  da vodite  bolji i zdraviji život i za to godine ne bi trebalo da budu prepreka. Želimo da ovde nađete inspiraciju i savete sprovedete u praksu, kako  bi unapredili svoje fizičko, mentalno, socijalno i finansijsko blagostanje - preuzeli kontrolu nad svojim životom i mislili pozitivno umesto negativnih stereotipa o starenju.

1. Ne morate d se ponašate kao osoba vaših pravih godina već onako kako se osećate, ako ste mladi duhom, tako se i ponašajte. Budite onih godina kad ste se najbolje osećali, za nekoga je to bilo 34, za nekog 48, a za Vas - to Vi najbolje znate.  Mnogi bi to nazvali poricanjem stvarnosti , ali stručnjaci tvrde da je to pozitivno razmišljanje i da vam u dugom roku može činiti samo dobro. (Ogledalo nije pravi odraz Vašeg duha)

2. Budite pozitivni u svakodnevnim razgovorima i postupcima. Kada uhvatite sebe da se žalite na nešto, zaustavite se i promenite temu na nešto pozitivno. (Savet: Prestanite da gledate i  čitate crnu  hroniku).

3. Imate prijatelje koji se stalno žale na svakoga i na sve. Izbegavajte ih. Koliko god to okrutno zvučalo, distancirajte sebe od ljudi koji nemaju pozitivan pogled na život. Oni će vas zaraziti svojom depresijom i sprečiti vas da grabite napred. Okružite se energičnim, srećnim, pozitivnim ljudima svih uzrasta i sigurno ćete biti srećniji. (Savet: Smešite se. Smeh je zarazan i pravi lek za negativnost.)

4. Hodajte kao zdrave, uspešne osobe, tako da zračite samopouzdanjem. Analizirajte svoj hod. Da li polako hodate jer ste se ulenjili? (Savet: Učinite svestan napor da pravite velike korake, spuštate prvo pete i obavezno nosite udobnu obuću.)

5. Ispravite se! Uspravnim stavom i pravim leđima lako možete smanjitii broj godina. Pogledajte se u ogledalo – uvucite stomak , zabacite ramena unazad, podignite bradu. Pogledajte koliko bolje vrat sada izgleda! Popravite svoj stav i to  svaki dan, po ceo dan, dok vam ne postane potpuno prirodno. Izgledaćete odlično i osećati se bolje. (Savet: Struk će vam izgledati uže.)
   
6. Kakav  je vaš osmeh ? Istraživanja pokazuju su srećniji oni ljudi  koji se češće smeju. Dobro zdravlje usta i zuba je važno  kao i celokupno zdravlje. Prvi utisak o Vama stvaraju  Vaši zubi, a njihovo zdravlje je osnova  celokupnog  dobrostanja (Savet: Idite kod  stomatologa  redovno i razmislite o beljenju zuba.)

7. Usamljeni ste? Onda prestanite da sedite kod kuće i žalite se što na vidiku nema ni prijatelja ni porodice. Uradite nešto sada. Ovog trenutka! Podignite telefon i uradite jednu od sledećih stvari: Volontirajte, upišite čas umetnosti, rukotvorina ili sporta, pozovite nekoga na ručak ili kafu. (Savet: Upišite kurs računara, prošetajte ili idite na večeru ili piće jednom nedeljno, svaki put sa drugom osobom).

8. Počnite da šetate, ne samo zbog zdravlja , već i da upoznate nove ljude. Imate li možda psa ili ste oduvek želeli da ga nabavite? Bićete zapanjeni kako pas može da obogati društveni život, prvenstveno zbog druženja sa drugim vlasnicima. (Savet:  Ljubav kućnog ljubimca je bezuslovna i neograničena )

9.Nađite vemena i ovog meseca  da odete na odgovarajuće lekarske preglede. Nakon toga, prestaćete da brinete o bolesti za neko vreme.

10. Pronađite  umetnika u sebi. Ko kaže da su časovi muzike samo za školarce? Možda u vama spava veliki talenat i samo čeka da ga probudite. Da li ste oduvek želeli da svirate klavir, violinu ili gitaru? Da li ste se ikada zapitali da li možete da naslikate portret ili pejzaž u uljnoj tehnici ? Šta mislite o vajarstvu ili kursu grnčarije? ( Savet: Prijavite se odmah u neku od škola ili kurseva i oslobodite svoju umetničku stranu!).

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351