Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd na 2. Sajmu za treće doba

Prijatelj zdravlja starih

Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, učestvuje 25. i 26. maja 2015. godine na 2. Sajmu za treće doba, koji se održava na Beogradskom sajmu u hali 3. Na našem štandu će se naći brošure i lifleti sa korisnim informacijama i savetima za zdravlje starijih, ali i ostalih građana.

Podeliće se i određeni broj „Vodiča za koordinaciju zaštite starijih osoba u Beogradu“, publikacije koja starima u Beogradu olakšava snalaženje u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, sa savetima i preporukama o zdravom starenju.

 

Na sajmu će tim Gradskog zavoda za javno zdravlje - Kancelarije za zdravlje starih u saradnji sa organizatorima Sajma za treće doba, mesečnim magazinom „Penzija“ i Gerontološkim centrom Beograd izabrati „najfit“ penzionerku i penzionera. Na Sajmu će naše starije sugrađane dočekivati i naši partneri - učenici Osme beogradske gimanzije, dobitnici zlatne medalje za međugeneracijsku saradnju. Tokom 2. Sajma za treće doba započinjemo i akciju „Prijatelj zdravlja starih“ kojom želimo da preporučimo ustanove, usluge, kompanije, proizvode, pojedince koje promovišu zdravlje starih i čine im život u trećem dobu kvalitetnijim.

Srbija se već godinama suočava sa povećanim brojem stanovnika starijih od 65 godina, te se nalazi među najstarijim nacijama u Evropi, a i u svetu. Glavni grad Republike Srbije, Beograd, sa preko 270.000 starijih od 65 godina, kao i cela Srbija imaju potrebu da orijentišu svoje napore ka unapređenju zdravlja ove starosne grupe. Da bi postali «Grad prijatelj starih», kojih za sada ima 33 u 22 zemlje sveta, prema kriterijumima SZO, ocenjuju se sledeće oblasti vezane za stare: 1. Javne površine i stambeni objekti, 2. Prevoz, 3. Stanovanje, 4. Društveno učestvovanje, 5. Poštovanje i društvena uključenost, 6. Građansko učešće i zapošljavanje, 7. Komunikacije i informacije i 8. Zajednica i zdravstvena zaštita.

Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je osnovana 2008. godine sa ciljem da unapredi kvalitet života i zdravlje starih, želi i može da deluje u okviru oblasti “Zajednica i zdravstvena zaštita“ i da učestvuje u unapređenju zdravlja starih inicijativom davanja povelje - statusa „Prijatelj zdravlja starih“ onima koji stare vide kao partnere u njihovom zdravlju. Ova povelja - status treba da bude podsticajna u dostizanju boljeg zdravlja starih i njihovog boljeg života.

Na 2. Sajmu za treće doba će se naći mnogi izlagači koji žele da svoje usluge i proizvode predstave posetiocima Sajma, a koje su namenjene baš njima, starijima. Dobra, jednostavna i jasna komunikacija sa starijima prilikom pružanja zdravstvene usluge, razumljiva i pregledna uputstva za korišćenje proizvoda koji će biti namenjena korisncima starijeg životnog doba, medicinske procedure koje su posebno prilagođene starijima, brža usluga za starije, programi, sajtovi, pojedinci koji su orijentisani ka starima, sve su to pokazatelji koji će se ispratiti u akciji «Postanite prijatelj zdravlja starih“.
Lakša dostupnost, bolja pristupačnost, bolja komunikacija sa uvažavanjem, posebno kreirane preporuke o korišćenju lekova i pomoćnih lekovitih sredstava, kao i ostalog što može uticati na bolje zdravlje starih biće naš cilj. A naš cilj je da postanemo «Beograd - grad prijatelj starih». Da bi postali grad prijatelj starih neophodno je i učešće celog društva, ali naša je želja da krenemo ka cilju.

Cilj Kancelarije za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje je da klub “Prijatelja zdravlja starih“ bude  brojan i uspešan i da starenje bude aktivno i zdravo.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351