Међународни дан медицинских сестара - 12.05.2021.

medicinska sestraМеђународни дан медицинских сестара обележава се у целом свету сваке године 12-тог маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије.

Сваке године Међународнo веће сестара (ICN) препоручи тему коју ће медицинске сестре широм света истраживати током године. Овогодишња тема дефинисана је под слоганом „Сестринство – глас који води – визија здравстене будућности “.

Током борбе са пандемијом COVID 19 здравствени системи и здравствена заштита глобално су се нашли пред великим изазовом. У фокусу система су здравствени радници који раде под огромним притиском дајући свој максимум да амортизују слабости здравствених система широм света. Суочавање са глобалним недостатаком медицинских сестара, стрес и сагоревање на послу , борба са COVID 19 инфекцијом и губитак живота многих здравствених радника указују на највеће слабости здравстствених система . Током 2021. године у целом свету Међународно веће сестара скреће пажњу на значај медицинских сестара/техничара, на њихов делокруг рада у здравственом систему као и потребу за улагањем у професију медицинских сестара/техничара. Као најбројнији здравствени радници морају се активно укључити у будућа планирања здравствене заштите на свим нивоима како би се остварили Циљевима одрживог развоја (SDG) до 2030. године.

Ово су неке од кључних порука кампање:
  • Процењује се да у свету има око 27,9 милиона медицинских сестара/техничара. Још пре пандемје недостајало је 5,9 милиона медицинских сестара у свету.
  • Због постојећег мањка сестринског кадра Међународнo веће сестара (ICN) процењује да ће бити потребно 13 милиона медицинских сестара/техничара широм света да попуне упражњена места у наредних неколико година.
  • У наредних 10 година свака шеста медицинска сестра/техничар ће се пензионисати, што значи да је потребно одшколовати 4,7 милиона нових сестара/техничара у свету.
medicinska sestra 2021Недавно истраживање Међународнoг веће сестара (ICN) показује да је 20% сестринских удружења широм света пријавило повећану стопу напуштања професије током 2020. године. Свакако да су преоптерећеност послом, недостатак ресурса, сагоревање на радном месту и стрес током пандемије допринели напуштању професије.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351